Ebben a cikkünkben Nemere Ilona A Tiszai halászlé ...és egyéb halétkek című szakácskönyvéből ismerhetjük meg a Tisza menti halászlé bográcsban való elkészítésének egyik módját

Hozzávalók:

legalább 2 kg hétféle hal,

3 közepes fej hagyma,

piros vagy sűrített paradicsom,

zöld vagy darált paprika,

csípőspaprika,

2 evőkanálnyi pirospaprika,

A recept a könyvből eredetiben idézett,elmondásos recept.

Elkészítés:

"Hála Istennek, itt a mi Tiszánkban igen jó ízű halak teremnek. Mondanom sem kell, hogy ezen a szakaszon (a Túr befolyásánál) a Tisza vize még iható. Sokfajta hal él benne. A mi halászlevünkbe, ha a baráti kör összejön, legalább hétfajta halat használunk fel.

Csak halat, sem zsírt, sem szalonnát. A sóban állott halakat is az alágyűlt nedvvel együtt használjuk fel.

Ízesítőül paradicsomot, zöldpaprikát is teszünk bele.

És még valami: legalább háromszor kell felforralni.

Hétliteres bográcsomban hat liter halászlevet főzök, potykából, harcsából, törpeharcsából, süllőből, csukából, balinból és keszegekből.

A halakat szétválogatom, az aprincsokból, meg a szálkásokból alaplevet, a nagyobbakból harapnivaló halat csinálok.

Mielőtt hozzáfognék az alapléhez, a nagyobb halakat feldarabolom, behasogatom, és kevés sóval állni hagyom.

A bográcsba háromliternyi vizet öntök, és felforralom. Amikor bugyog, belerakom az apróra vágott hagymát, az összevágott apróka halat, fejeket és farkakat. Megszórom bőven pirospaprikával. Ekkor rakom bele a ledarált csípőspaprikát is, hadd adja ki korán az erejét.

Teszek még bele zöldpaprikát, vagy darált paprikát, érett vagy sűrített paradicsomot. Jó félóráig lassú tűzön főzöm. Leveszem, és tésztaszűrőben fakanállal többször áttöröm. Ami átmegy a szűrőn, visszacsepegtetem a bográcsba.

A visszamaradt szálkás-csontos részeket kidobom. A levet ismét felforralom, és megszaporítom annyi vízzel, amennyi halászlevet akarok főzni.

Ismét felforralom. Néhány perc után gyengébb tűzre váltok, és a besózott haldarabokat a sós lével együtt beleöntöm a bográcsba. Lassú tűzön tovább főzöm. Kóstolgatom, esetleg rázom. Ha a kanál átvágja a halat, kész. "

Képtalálat a következőre: „Tisza menti halászlé”


Kategória: Receptek

Számos recept létezik a harcsapaprikásra, ahogy számos köret is ismert mellé. Ezekből mutatunk be egy garantáltan bevált receptet.

Kategória: Receptek

Ebben a cikkünkben Nemere Ilona A Tiszai halászlé ...és egyéb halétkek című szakácskönyvéből ismerhetjük meg a rácponty elkészítésének egyik módját

Kategória: Receptek

"Mikor a gyarmati (Fehérgyarmat) halastavon cserélik a vizet, a Túron leengedik a zsilipet. Ilyenkor barátaimmal tűz mellett sokszor éjszakákon át kint tanyázunk a Tisza-parton, mert ilyenkor fogjuk a legtöbb halat a leapadt, sekély vízben. "