Receptek
Számos recept létezik a harcsapaprikásra, ahogy számos köret is ismert mellé. Ezekből mutatunk be egy garantáltan bevált receptet.
A nagy harcsák csontosabb részeiből köztudottan finom paprikást lehet készíteni. A többi része mehet kisütni, a fejét, farkát körbesózva tegyük félre.
(4 személyre)
700 g harcsafilé, 80 g vöröshagyma, 70 g zsír, 100 g zöldpaprika, 100 g paradicsom, 2 dl tejföl, 20 g liszt, 10 g fűszerpaprika, 1 csomag kapor, só, fokhagyma, köménymag
Mivel a hal gyorsan megpuhul, és csak frissen jó, ezért tálalás előtt csak 30-40 perccel tegyük oda.
A harcsafilét megfelelően daraboljuk (szeletre, kockára), sózzuk, majd a felforrósított zsírban mindkét oldalán elősütjük, aztán a zsírból kivéve félretesszük.
A hagymát finomra, a paprikát, paradicsomot apró kockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
A zsírban a hagymát megfuttatjuk és elkészítjük a pörköltalapot, majd a halat beleteszük.
Pár percnyi forralás után a tejfölből és a lisztből készült habarással behabarjuk, átforraljuk és utána ízesítjük.
A kevergetést mellőzzük, csak rázogatással mozgassuk, mert a szeletek összetörnek.
Forrón tálaljuk, köretként galuskát, túrós csuszát, vagy bármilyen tésztaköretet adhatunk.
Forrás: horgasz.hu
Ebben a cikkünkben Nemere Ilona A Tiszai halászlé ...és egyéb halétkek című szakácskönyvéből ismerhetjük meg a rácponty elkészítésének egyik módját
"Mikor a gyarmati (Fehérgyarmat) halastavon cserélik a vizet, a Túron leengedik a zsilipet. Ilyenkor barátaimmal tűz mellett sokszor éjszakákon át kint tanyázunk a Tisza-parton, mert ilyenkor fogjuk a legtöbb halat a leapadt, sekély vízben. "