A Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Park negyedik bemutató területe, 1999 óta az UNESCO Világörökség része, melynek szigorúan védett része a Tiszavalki- medencében található Tisza-tavi Madárrezervátum, amely vezető kíséretében látogatható.

A Tisza-tó egy mesterségesen létrehozott vízfelület, amely a Kiskörei vízlépcső kialakításával született meg. Az 1973-ban megkezdett duzzasztást eredetileg három lépcsőben tervezték megvalósítani, ám az időközben bekövetkezett gazdasági változások miatt az utolsó ütemet (melyben a tárolt vízmennyiséget megháromszorozták volna) elhagyták. Ennek is köszönhető, hogy így a tározón nagy sekély vízfelületek alakultak ki, olykor szigetekkel tagoltan. Ezek a feltételek kedveztek a gazdag állatvilág kialakulásának. A madarak fészkelő helyhez, gazdag élelemforráshoz jutottak itt.

A Madárrezervátumot megközelíteni csak csónakkal lehet - költési időszakban ez is tilos-, de az evezés fáradalmáért bőven kárpótol a ránk váró élmény. A Tisza-tó területén egyedülálló madárvilág alakult itt ki. Számos madárfaj telepedett vissza, és a vonuló fajok is boldogan fedezik fel a tó nyújtotta pihenés lehetőségét, nyugalmas vízi világot. 

Itt található hazánk legszínesebb madárvilága, megleshetjük a szürke gémet, a bakcsót, az üstökös gémet, a kiskócsagot, a kanalas gémet, a nagykócsagot, a csodálatos jégmadarat, vagy a halászok, horgászok ellenségét a kormoránt, vagy más nevén a kárókatonát.

A Madárrezervátum megközelíthető az ÖKO PORTBAN bérelt sporteszközökkel egyénileg, vagy szervezett vízitúrák keretében. Poroszlóról és Sarudról szervezett csónak- illetve kenutúrák indulnak. A fontosabb helyeken kialakított madárlesek várják az érdeklődőket.

Forras:elmenyfalu.hu

Fotó: tiszafüred.hu


Kategória: Túraútvonalak

A Bodrogzug meglehetősen vadregényes, a környezetétől folyókkal, csatornákkal,
erekkel elzárt terület, megközelíteni közúton és vasúton csak
a külső határait lehet. Részét képezi a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetnek,
tehát természetvédelmi oltalom alatt álló terület.

Kategória: Túraútvonalak

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet a Tisza bal partján a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzettel átellenben fekszik. Az 1971- ben alapított tájvédelmi körzet területe 2260 hektár. Mivel a Tisza hullámterében fekszik, a folyó vízjárása a terület állapotát, növény- és állatvilágát és hasznosítását is döntően befolyásolja.

Kategória: Túraútvonalak

Legismertebb morotvatavaink a Tisza mentén a tiszaluci, a mártélyi és a cibakházi Holt-Tisza.