Nagyarban, egy Tisza-parti kistelepülésen található ez a 19. századi klasszicista kastély.

Az emeletes kastélyt a Petőfi Sándorhoz fűződő barátságáról ismert Luby Zsigmond fia, Géza építette 16 éves menyasszonya számára 1877─79-ben, és ő maga tervezte a parkot körbevevő rózsakeretet is. Az Antik Rózsák Kertjében ma is 60-70 korabeli rózsafaj virágzik, ami azért is nagy szó, mert a 19. században az egész világon nem létezett 500-600 rózsafélénél több. Vagyis a virágszerető tulajdonos az akkor ismert különlegességek egy tizedét összegyűjtötte kertjében. Emiatt Luby Gézát „rózsakirálynak” nevezték.

Ebben a kastélyban születtek meg Luby Géza Okolicsányi Margittal kötött házasságából származó gyermekei, köztük Luby Margit néprajzi gyűjtő és etnográfiai művek szerzője, valamint ifjabb Luby Géza, aki a XX. század elején anyagi okokból eladott kastélyt és birtokot 1936-ban visszavásárolta. A közben eltelt három évtizedben gróf Vay Ádám kiskorú örökösei voltak a tulajdonosok. 1936-tól Luby Géza lakott itt feleségével, Kölcsey Borbálával és neje első házasságából származó gyermekeivel, Szaplonczay Zsófiával és Lajossal.

 

Az államosítás után a kastély általános iskolaként működött. Az iskolák körzetesítésével a nagyari iskolát megszüntették, és mivel az épület nem kapott új funkciót, állaga egyre romlott.

2010-ben kezdődött a kastély felújítása. A 2013-ban átadott épületben interaktív múzeum kapott helyet, amely játékos formában, a modern technika segítségét is igénybe véve tanítja a látogatókat, akik a feladatok révén időutazást tesznek nemzetünk és a szatmári régió történelmi-irodalmi-művészeti múltjában.

A kastély mai tulajdonosa is osztozik Luby szenvedélyében. Egy mintegy 400 fajtából álló, 25 ezer tövet számláló törzstenyészetet tart fenn a kéthektáros területen. A csinos, szabályosan elrendezett rózsakert egy kör alakú, szobros-csobogós szökőkút körül létesült. Lugasok, pergolák, sövények övezik. A törzsállománynak csak részét helyezték el itt, mintegy 2500-3000 tövet. 20 perc alatt végigsétálható lenne, ha nem érezné a látogató minduntalan, hogy meg kell állnia, vagy le kel ülnie egy kicsit nézelődni és szimatolni. Az első bimbók májusban nyílnak, és modern fajták egész nyáron át ontják az illatukat. Az „antik” rózsák természetesen kisebb virágzattal és rövidebb ideig pompáznak, de jelenlétük a génmegőrzés és nemesítés szempontjából nagyon fontos. A kastély specialitása, hogy interaktív, oktató programokba vonja be az érkező csoportokat.

Forrás és fotók: hvg.hu, luby.kibernet.hu

 

 

 


Kategória: Látnivalók

Napjainkban már ipari műemlékként tartják számon a Horthy Miklósról elnevezett függőcsatornát, idegen nevén aquadukt-ot.

Kategória: Látnivalók

Móriczéknak Csécsén három házuk volt. Az író részletesen beszámol erről abban a levélben, amelyet 1928-ban írt Orosz Kálmán akkori csécsei lelkésznek. Eszerint a milotai faluvégen volt az országút és egy mezei út találkozásánál az a ház, ahol született.

Kategória: Látnivalók

A kastélyt 1789-ben építette Borbély Sándor földesúr, klasszicizáló későibarokk stílusban. A kastélyban a Borbély családnál, jelentős kulturális és irodalmi élet zajlott, vendég volt a háznál Csokonai Vitéz Mihály is.