1986-ban a Rakonczay Zoltán vezette Országos Környezet és Természetvédelmi Hivatalban (OKTH) döntés született, hogy a leg-leg pontokat megjelölik hazánkban, összesen hét helyszínen.

Ezek az alábbiak voltak: a négy égtájon a legészakibb-legdélibb, stb. pontok, az ország közepe: (Pusztavacs), valamint a legalacsonyabb (Tiszasziget) és a legmagasabb (Kékes tető) pontok.

Az OKTH Dél-Alföldi Felügyelősége kapta meg a feladatot, hogy Tiszaszigeten, az ország legmélyebb pontján, helyezze el a kopjafa jellegű emlékművet. Abban az időben ez az intézmény végezte a természetvédelmi kezelést Békés és Csongrád megyében, valamint a hatósági feladatokat is elláta ott, és Bács-Kiskun megyében is.

Az OKTH DAF munkatársai Tiszaszigeten, a falutól kb. 1 - az akkori Jugoszlávia határától kb. 2 kilométerre, állították fel a tölgyfából készült, beton tuskóba foglalt oszlopt.

Mint utóbb kiderült, a legmélyebb pont nem is a Tisza bal partján, hanem a túloldalon található Szeged-Gyálarét térségében. A tévedés alig 1 méter a tengerszinthez képest.

Az emlékművet bekerítették, hogy a legelő marhák nehogy kárt tegyenek benne. Később pályázati pénzből alakították ki a jelenlegi formára.

Tanösvény is vezet a területen keresztül, kirándulásra serkentve az ide ellátogatókat.

2007-ben mélyebb pontot találtak,mint Tiszasziget

Magyarország mélypontját a Tisza partján találták meg, a Szegedhez tartozó Gyálaréten, annak is a Lúdvár nevű határában éppen 75,8 méteren. 2007-ben korszerű műholdas mérésekkel kimutatták, hogy ez a pont valójában magasabban, 76,7 méteren fekszik.  

Ezt a legkorszerűbb geodéziai műholdas helymeghatározó mérések mutatják. A tényt a szegedi egyetem természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének adjunktusa, Szatmári József erősítette meg.  Szatmári József kimutatta, hogy Tiszasziget az eddig mértnél valójában egy méterrel magasabban fekszik: 76,7 méteren. A legmélyebb pont pedig nem a folyó jobb partján van, hanem a másikon, Szeged határában, a Tisza és a gyálaréti holtág között, Lúdvárnál. Méghozzá 75,8 méteren, azaz ugyanolyan „magasan", mint amennyit korábban Tiszaszigetnél mértek. 

Tiszaszigeten még mindig őrzi a korábban itt feltételezett legmélyebb pont emlékét egy kopjafa.

Forrás és fotó:knp.nemzetipark.gov.hu


Kategória: Látnivalók

Napjainkban már ipari műemlékként tartják számon a Horthy Miklósról elnevezett függőcsatornát, idegen nevén aquadukt-ot.

Kategória: Látnivalók

Móriczéknak Csécsén három házuk volt. Az író részletesen beszámol erről abban a levélben, amelyet 1928-ban írt Orosz Kálmán akkori csécsei lelkésznek. Eszerint a milotai faluvégen volt az országút és egy mezei út találkozásánál az a ház, ahol született.

Kategória: Látnivalók

A kastélyt 1789-ben építette Borbély Sándor földesúr, klasszicizáló későibarokk stílusban. A kastélyban a Borbély családnál, jelentős kulturális és irodalmi élet zajlott, vendég volt a háznál Csokonai Vitéz Mihály is.