Egy nyaraló kialakításánál nagyon fontos, hogy pontosan megfogalmazódjon a cél. Vannak akik viszonylag ritkán használják a nyaralójukat, vannak akik kifejezetten nomádabb körülményeket szeretnének ott megélni …

Ebben az esetben a nyaraló egy második otthont jelent. A család, amikor csak tudja, ott tölti a hétvégéjét, a nyári szüneti időszakban pedig huzamosabb időre leköltöznek. Fontos volt, hogy a nyaraló ugyanúgy kiszolgálja a mindennapi igényüket, mint az otthonuk, de természetesen eltérő jellegű a használata.
A közös tevékenységek, étkezések lehetőség szerint a szabadban, a víz fölött történnek, egy kis kinti konyha szolgálja ki a szabadban főzés lehetőségét. Mivel sűrű vendéglátás jellemző, a belső tér is ennek megfelelően lett kialakítva. Fontos volt, hogy a konyha – nappali – vendég wc – háztartási helyiség egységétől elszeparálva legyen a privát tér, azaz a szülői és gyerek hálószobák és a hozzá tartozó fürdők. Azonban a csodálatos környezet az összes helyiségbe beúszik, minden szoba  a körüljárható  pontonra, illetve  a vízre nyílik, a körablakokkal pedig egy kis hajó-érzés lett becsempészve az enteriőrbe.
 
Az a tény, hogy nem szilárd alapokon áll az épület, a tervezésre is hatással van.  A szerkezeti és gépészeti kötöttségeken túl az anyagválasztás szempontjából is körültekintőnek kell lenni, illetve a kiegészítők kiválasztásánál is figyelembe kell venni ezt a tényt.  Attól függetlenül, hogy az úszómű ki van kötve  a parthoz, egy egy nagyobb sebességgel elhaladó hajó okozta hullám megmozgatja a házat, emiatt például olvasólámpát nem célszerű függesztékkel megvalósítani, mert zavaró lehet annak mozgása. A kivitelezés során fokozottan figyelembe kellett venni ezt a tényt, nem kis kihívást jelentett a szakági kivitelezőknek.
Jelen esetben egy meglévő kisebb úszóház átalakításával, bővítésével valósult meg a jelenlegi megjelenés. A család már évek óta használta a kisebb méretű házat, így pontosan meg tudták fogalmazni elvárásaikat, igényeiket, kialakult szokásokkal használták a tereket, a környéket, mindemellett teljesen nyitottak voltak az eddigitől eltérő térkialakításra, anyaghasználatra, formavilágra.
 
Forrás: gepetto.hu
 


Kategória: Érdekességek

Egyre gyorsabban bővül a vízitúrázók száma. Míg régen a kajak- és kenu túrák voltak a legnépszerűbbek, ma már sokan választják a SUP deszkát a hazai vizek felfedezésére. A hagyományos vitorlázás mellett pedig egyre több elektromos hajót találunk a folyókon, tavakon. Mire érdemes figyelni, ha még nem vagyunk annyira tapasztalt vízi kalandorok?

Kategória: Érdekességek

Tisza menti titkok világába vezet minket Dér Zoltán Örvénysodró című modern ifjúsági regényében, amelyet a jugoszláviai magyar író 1975-ben írt. Elsősorban ifjúsági regény, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos olvasmány.

Kategória: Érdekességek

A Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusa után a változás elkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A helyzet azonban nem volt ennyire egyértelmű: egy évvel korábban ugyanis a reformirányzat megbukott.