Egyre gyorsabban bővül a vízitúrázók száma. Míg régen a kajak- és kenu túrák voltak a legnépszerűbbek, ma már sokan választják a SUP deszkát a hazai vizek felfedezésére. A hagyományos vitorlázás mellett pedig egyre több elektromos hajót találunk a folyókon, tavakon. Mire érdemes figyelni, ha még nem vagyunk annyira tapasztalt vízi kalandorok?

 1. Időjárás

Tájékozódj a várható időjárásról, ne feledd megnézni a várható szélerősséget is, túl erős szélben nem érdemes elindulni! A 12-19 km/h még gyenge szélerősséget jelez, de ilyenkor már megtörő tarajú hullámok lehetnek, üvegszerű habbal, esetenként fehér tarajos hullámokkal.

Ismerd meg a viharjelzés fokozatokat:

 • Alapfoknincs fényjelzés
  40 km/óra szélerősségig
 • I.fokú viharjelzés
  percenként 45 sárga fényű villanás látható
  40-60 km/óra szélerősséget jelez
  ->
  csak a parttól számított 500 méter távolságon belül lehet közlekedni
 • II.fokú viharjelzés
  percenként 90 sárga fényű villanás látható
  60km/h óra feletti szélerősséget jelez
  Ki kell jönni a vízből, tilos a vízben tartózkodni.

Töltsd le telefonodra a TAVIHAR alkalmazást és tájékozódj a mobilodon az aktuális riasztási fokozatról.

 

Fotó: Snappa

2.  Védekezés

Legyen nálad mindig napolaj, sapka, fényvisszaverő ruházat, védd a bőröd! Az UV sugárzás mértéke sajnos már az edzettebb bőrt is kikezdheti, a bőr nem felejt, évtizedek múlva is jelentkezhetnek a káros következmények. A sok napozás különösen azokra lehet veszélyes, akiknek sok anyajegye van.

Legyen nálad mentőmellény: kajak-kenu túrákon, hajókon, csónakon kötelező a használata, SUPpolásnál helyszín függő (tavakon nem kötelező - kivéve a tatai Öreg-tó - de a folyókon igen), ettől függetlenül javasolt mindenkinek mindig használni!

3.   Értékmegőrzés

Esett már vízbe a telefonod vagy a pénztárcád? Landolt már a tó fenekén a nem olcsó - akár dioptriás - napszemüveged?

Használj vízálló táskát és telefontokot! Többféle méret és modell érhető el a piacon, pár kölcsönzőben az országban már bérelhetsz is.  A vízálló táskák általában a roll-top módon záródnak, azaz háromszor le kell csavarni a táska tetejét, így biztosítható a vízállóság. Telefontokból többféle létezik: kapcsos, roll-top, floating-azaz úszó modell, mely nem süllyed el, fenntartja a telefont a víz felszínén. A tokon keresztül is használni tudod a telefont, tudsz fényképet és videót készíteni, telefonálni.

A szemüvegre is érdemes figyelni, egy hirtelen mozdulattal vagy egy esés, vízbefordulás alkalmából könnyedén leúszhat a fejünkről. A szemüvegpánt erre kínál jó megoldást, itt is széles már a választék és nem egy nagy összegű befektetés.

SUP deszkánál leash használat – sokan feleslegesnek tartják, pedig nem véletlenül a SUP tartozéka. A folyókon és tavakon is gyorsan elsodróhat mellőled a deszka, ha véletlenül leesnél róla, hidd el, elég lesz magadra és az evezőre figyelni egy esés alkalmával.

Fotó: SUPBázis - https://www.facebook.com/supbazis/

 4. Információ

Lehetőleg mindig szólj valakinek mielőtt vízre szállsz, tájékoztasd, hogy honnét indulsz, várhatóan merre jársz.

Tájékozódj az evezési helyszín vízimentők elérhetőségéről indulás előtt. Baleset esetén hívd a 112-es számot vagy a vízimentőket!

 

Fotó: Vidrabag

5. Ne csak az élményeket gyűjtsd!

Drasztikusan nő a hazai vizek mikroműanyag szennyezettsége. Egy 2020. februári felmérés szerint a Dunában a korábbi vizsgálatokhoz képest háromszor több mikroműanyag-részecskét mutattak ki.

Hiszünk abban, hogy egy kis odafigyeléssel mindenki tud tenni azért, hogy ez a folyamat lelassuljon. Kérjük, figyelj mindig a környezetedre, ne hagyj szemetet magad után és szedd fel a vízből és a vízpartról az ott talált szemetet.

Ne feledd, a környezetnek te is a része vagy. Törődj vele, és cserébe többszörösen visszakapod majd az energiát az élmények, a feltöltődés és a kikapcsolódás felemelő érzésének formájában.

Fotó: Vidrabag

Szerző: Vidrabag - vízálló termékek környezettudatos vízi kalandokhoz.
Minden Vidrabag vízálló termékhez küldünk egy szemétgyűjtő zsákot, hogy ne csak az élményeket gyűjtsd!

A címlapképet a poroszlói SUPBázis készítette, a Tisza-tó új SUP bérlő és élménytúra szervező helyszíne.

www.vidrabag.hu

 


Kategória: Érdekességek

Tisza menti titkok világába vezet minket Dér Zoltán Örvénysodró című modern ifjúsági regényében, amelyet a jugoszláviai magyar író 1975-ben írt. Elsősorban ifjúsági regény, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos olvasmány.

Kategória: Érdekességek

A Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusa után a változás elkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A helyzet azonban nem volt ennyire egyértelmű: egy évvel korábban ugyanis a reformirányzat megbukott.

Kategória: Érdekességek

Az Év Vadvirága 2018-as címet a kornistárnics (Gentiana pneumonanthe) nyerte el. A szavazás során végig tartotta első helyét a szintén rengeteg szavazatot bezsebelő fehér tündérrózsa (35 százalék) és az apró nőszirom (29 százalék) előtt.