Tisza menti titkok világába vezet minket Dér Zoltán Örvénysodró című modern ifjúsági regényében, amelyet a jugoszláviai magyar író 1975-ben írt. Elsősorban ifjúsági regény, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos olvasmány.

A regény meghatóan rokonszenves hősének, a tizenkét éves Tücsöknek az élményeiről olvasva mind nagyobb meglepetéssel veszünk tudomást egy földrajzilag közel fekvő, de a városi ember számára mégis távol álló, igazi mivoltában alig ismert vidék életének rejtelmeiről.

A Tisza vidéke ez — a folyóé és a folyóparté. A vízé, amelynek mozgását figyelve a halak életének eseményeire következtethetünk, és a parté, ahol a füzesben a kosárfonásra alkalmas aranyló vesszőt lehet találni. Tücsök mellett a Tisza is hőse ennek a regénynek, s Örvénysodró, a kisfiú álmában megjelent és képzeletében élő mesehal szavaiból valójában a folyómondanivalója árad: életéről, örömeiről és szenvedéseiről.

Mert szenved is a folyó: szenved, amikor halait a ragadozó vidra irtja, amely akkor is gyilkol, ha nem éhes, és szenved, ha a gyárból a szennyvizet tisztítás nélkül vezetik bele és emiatt pusztulnak halai. Tücsök együtt érez a szeretett folyóval és segít is rajta erejéhez mérten: a kis halakat visszadobja a vízbe, társait lebeszéli a tiltott, robbantással való halászatról, ő maga vidrára vadászik és felveszi a harcot a folyóvíz szennyezése ellen is. A Tisza-part pedig megajándékozza őt az aranyvesszővel, amelyekből ő és társai előbb kosarakat fonnak, hogy a szüleiken segítsenek, később pedig,: ügyességükkel és szorgalmukkal ebbő l fonják a szerencséjüket is.

A regényt nagy nevel ő hatása és értékes ismeretterjeszt ő jellege mellett olvasmányossága is vonzóvá teszi: az érdekes események izgalmas leírásai, például a vidravadászaté, a tiszai viharé, a nápolyi futballmeccsé.

A mozgalmas cselekmény leírásának keretén belül igen érdekesek és elgondolkoztatóak a gyakran előforduló, hol a halászatra, hogy a futballozásra vonatkozó aranymondások is,amelyeket átvitt értelemben jóval tágabban is felfoghatunk és az élet minden területére vonatkoztathatunk.

Ilyenek például:

„Aki a szerencsét ől eszét veszti, azt azután elkerüli a szerencse."

„A jó halász el őbb figyel, azután cselekszik."

„A szerencse nem pártol valakihez csak úgy, ok nélkül."

„Legyen erőd saját szíved parancsait követni.

„Nemcsak nézni, látni is kell."

„Nem az a fontos, hogy az ember fölhabzsolja a világot, hanem hogy helye és dolga legyen a nap alatt, s hogy be tudja tölteni az emberek szívét, akikkel együtt él."

„Az ember tudása nem arra való, hogy elrejtse, hanem hogy segítsen vele a többi embernek."

„Aki fél, az nem mer nagy dolgot kezdeni."

„Nem vicc úgy gy őzni, hogy minden nekünk kedvez. Megfordítani a vesztésre álló meccset — ez az igazi virtus."

Forrás: Kenyeres Kovács Márta


Kategória: Érdekességek

Egyre gyorsabban bővül a vízitúrázók száma. Míg régen a kajak- és kenu túrák voltak a legnépszerűbbek, ma már sokan választják a SUP deszkát a hazai vizek felfedezésére. A hagyományos vitorlázás mellett pedig egyre több elektromos hajót találunk a folyókon, tavakon. Mire érdemes figyelni, ha még nem vagyunk annyira tapasztalt vízi kalandorok?

Kategória: Érdekességek

A Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusa után a változás elkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A helyzet azonban nem volt ennyire egyértelmű: egy évvel korábban ugyanis a reformirányzat megbukott.

Kategória: Érdekességek

Az Év Vadvirága 2018-as címet a kornistárnics (Gentiana pneumonanthe) nyerte el. A szavazás során végig tartotta első helyét a szintén rengeteg szavazatot bezsebelő fehér tündérrózsa (35 százalék) és az apró nőszirom (29 százalék) előtt.