Ebben a cikkünkben a Tisza folyó könyvekben történő megjelenéseit vesszük sorra. Ti ismertek még többet?

 Mészáros László: A Tisza

Mészáros László - A Tisza

Mészáros László az elmúlt évtizedet a Kárpát-medence legszebb vidékeinek felfedezésével és fotografálásával töltötte. A Dunáról szóló nagy sikerű könyve után úgy határozott, hogy a folyó kisebbik testvéréről, a Tiszáról is készít albumot. A Tiszát ritka tájképi szépsége, változatos növény- és állatvilága teszi hazánk egyik legkedvesebb folyójává. Hányszor hallottuk már, hogy a Tisza a mi folyónk? Viszont ahhoz, hogy megismerjük, el kell mennünk a forrásvidékére, a Bereghátra, a Bodrogzugba, a Titeli-fennsíkra, és ha ezt a csodálatos felfedezőutat megtettük, csak akkor mondhatjuk el, hogy csakugyan a miénk lett. A szerző mindezt megtette. E szép könyvben elkalauzol bennünket az egész Tisza mentére.  Forrás: libri.hu

Papp Ákos: VendégVáró Tisza

Földi László - Illés Lajos - Nagy Illés - Pálfy Katalin - Vendégváró Tisza

Erről a folyóról csak a legutóbbi évtizedekben is könyvek tucatjait írták szerkesztették. Készültek különféle antológiák, tudományos szakkiadványok, térképek, vízitúra-kalauzok, szakácskönyvek és fotóalbumok. Tudomásunk szerint egyetlen műfajban nem jelent még meg Tiszáról szóló könyv: a partjaira települt ember alkotta értékeket, s a természet csodáit egységes szerkezetbe foglaló útikalauzt hiába kerestek eddig a folyó menti barangolások hívei. Hisszük, e hiányt - mérsékli ezentúl a kötet, melyet most kezében tart az Olvasó.

A VendégVáró Tisza egyszerre szeretné megszólítani azokat, akik az épített környezet értékeire kíváncsiak, akik a tiszai táj ezernyi szépségének felfedezésére vágynak.

A kötet részletes áttekintést nyújt a Tisza közvetlen vízparti és folyómenti sávjának turisztikai szolgáltatásairól. Egyszerre turisztikai ajánló és hasznos adatbázis, látnivalók gyűjteménye és képeskönyv, kirándulási kalauz és a "legmagyarabb folyó" regénye.

Kovács Sándor: Ahol a Tisza születik

Képtalálat a következőre: „Kovács Sándor: Ahol a Tisza születik”

Az utóbbi időben második legnagyobb folyónkkal több könyv, tanulmány, film foglalkozott. Furcsa azonban, hogy ezek a publikációk mellőzik a Tisza forrásvidékének bemutatását, mintha a folyó a jelenlegi országhatárokon kívül nem is létezne. Eredetéről szinte valamennyi kiadvány homályos képet fest, hegyi szakaszáról pedig egyáltalán nem adnak információt. A közelmúlt két nagy árvízi pusztítása kapcsán a magyarság folyójának kárpátaljai térsége is a napi híradások előterébe került. Ennek ellenére a Tisza legfelsőbb folyásának vidéke mind a mai napig ismeretlen, pedig a táj csodálatos szépségével, a történelemben betöltött szerepével, a partján élő, hányattatott sorsú nép életével, kirándulási és túrázási lehetőségeivel rászolgált figyelmünkre.
A Kárpátaljai magyar szemmel, témakörök szerint bemutató Kárpátaljai Spektrum sorozat második kiadvány a szó igazi értelmében a Felső-Tisza vidékével foglalkozik. Forrás: antikvarium.hu

Bátyi Zoltán: Táncol a Tisza (novella)


Bátyi Zoltán, a bűnügyi dokumentum köteteiről ismert író-újságíró, szépirodalmi vizekre evezett. Új könyve, a Táncol a Tisza című novelláskönyv.

Az új kötetéről így vall: "Tizenkilenc történetben elmesélt életeket fűz össze könyvemben egy folyó, a Tisza, aminek partján évszázadok óta íródnak az újabb és újabb hétköznapi mesék. Nagyon remélem, soraimat olvasva beleszeretnek a Tiszába is, Szegedbe is az olvasók. Azok, akik még soha nem látták, milyen ez a folyó, mikor napfényzenére táncol, és milyen ez a város, amikor a parti sétány padjain ölelkeznek a szerelmesek. És azok is nagyobb megértéssel fordulnak egymáshoz, akik évek óta a folyó partjához gáttal, mosollyal, sóhajjal varrt falvakban, városokban élnek." 

És azok lapozzák a könyvet, akik ezek után nagyon szeretnék tudni, milyen emberek építették, lakják ezt a várost, mennyi gonddal terheli őket a sorsuk, minek örülnek, mire vágyakoznak, mennyire fáj nekik a csalódás, vigasztalja őket az öröm. És azok is, akik Szegeden jöttek világra, de elsodorta innen őket az élet, de még mindig nagyobbat dobban szívük, ha hírt hallanak Szegedről. És azok is, persze, akik itt élték diákéveiket, de most már az ország, netán a világ másik pontján magyarázzák ismerőseiknek, hány színben pompázik a városháza előtt nyíló tulipánfa.

A szerző email-címe: zoltan.batyi@gmail.com 
Vásárlás: zoltan.batyi@gmail.com 

Bátyi Zoltán: Tisza királynő (novella)

Több mint harminc éve ír szülővárosáról, a Dél-alföld központjáról, Szegedről cikkeket, riportokat, tárcákat, novellákat Bátyi Zoltán. Ebben a kötetében olyan riportjait gyűjtötte csokorba, amelyek még a múlt század utolsó éveiben születtek, "lenyomozva", miként alakult szereplőinek sorsa, hogyan változott meg a város élete a cikkek megszületését követően. 

Szeged életében fontos szerepet betöltő polgárok vallanak a városról a kötet portré fejezetében, míg a harmadik részben a város legszebb helyeit bemutató tárcákban tűnnek fel a "szögedi" kisemberek, feltárva vágyaikat, terveiket, örömeiket, hogy megmutassák: milyen színes csepp is Szeged a Föld hatalmas tengerében. 

Kiadó: Quintus Kiadó 
A szerző email-címe: zoltan.batyi@gmail.com 

(A könyv ajánlója: Bátyi Zoltán) 

Tömörkény István: Tiszai legenda

Képtalálat a következőre: „Tömörkény István: Tiszai legenda”


Dr. Fehér György - Szabó Lajos - Szokoly Enikő - Szokoly Miklósné:

Tisza-tó, Hortobágy kerékpáros és vízitúra-kalauz szabadidőtippekkel - 2., aktualizált kiadás

Dr. Fehér György - Szabó Lajos - Szokoly Enikő - Szokoly Miklósné (Összeáll.) - Tisza-tó, Hortobágy kerékpáros és vízitúra-kalauz szabadidőtippekkel

A Tisza-tó és a Hortobágy, valamint közvetlen környékének (Tisza-tó, Hortobágy, Borsodi-Mezőség, Hevesi-síkság, Matyóföld) részletes, színes, többnyelvű, 1:80 000 méretarányú kerékpáros és vízitúra atlasza 24 kerékpáros- és 10 vízitúra-ajánlattal, szabadidőtippekkel (horgászat), színes várostérképekkel, amelyet a látnivalók ismertetése és hasznos.

Sárközi Judit:A Tisza-tó és környéke

Sárközi Judit - A Tisza-tó és környéke

Az új generációs Vendégváró útikönyvek legújabb kötete a Tisza-tó és környéke 150 oldalon 140 fotóval mutatja be a most 30 éves tavat, azt a helyet, ahol páratlan természeti értékekkel és élvezetes vízi sportokkal ismerkedhetnek meg az olvasók. Tematikus fejezetei a kerékpározni, lovagolni, horgászni szerető és a vízi sportokat kedvelő utazóknak.

Ihrig Dénes: Kiskörei vízlépcső

Képtalálat a következőre: „Ihrig Dénes: KISKÖREI VÍZLÉPCSŐ”

Vízügyi közlemények 1973. évi különkötete

Fejér László: Vizeink Krónikája

Vizeink Krónikája

A magyar vízgazdálkodás történetét olvashatjuk el Fejér László szerkesztésében.

Bitó János: Az én kiskirályságom - Egy tiszai halász élete

Kevés olyan ember van, akire a Tisza mellett a Marostól délre élőknek, a Tiszát szeretőknek, a halászathoz, vízi világhoz vonzódónak, a hagyományok nyomvonalain annyria méltán kellene emlékezniük; és kevés olyan, a korát, környezetét kitűnően jellemző, írogató ún. parasztönéletrajz-író, akit méltatlanabbul feledtek volna el itt a Tiszatájon, Szegeden, a Délvidéken, mindenütt - mint Bitó János. Pedig visszaemlékezése, önéletrajza, Az én kiskirályságom a könyvek mértékével mérve nem túl régen, 1930-ban jelent meg. A könyvek életében mi ez a hatvan év? A mi kollektív emlékezetünkben viszont mennyit jelent a százhúsz esztendő, amennyire az 1860-as évek felé már halásznak szegődő, majd halászlegénnyé cseperedő, halászmesterré érlelődő, később halkereskedőként a Tiszát, Dunát bejáró Bitó János kis műve segítségével visszatérhetünk a magyar halászat múltjába, a vizek érintetlen világába, ami ma már emlék és nosztalgia."

Fotó: Mészáros Laura


Kategória: Érdekességek

Egyre gyorsabban bővül a vízitúrázók száma. Míg régen a kajak- és kenu túrák voltak a legnépszerűbbek, ma már sokan választják a SUP deszkát a hazai vizek felfedezésére. A hagyományos vitorlázás mellett pedig egyre több elektromos hajót találunk a folyókon, tavakon. Mire érdemes figyelni, ha még nem vagyunk annyira tapasztalt vízi kalandorok?

Kategória: Érdekességek

Tisza menti titkok világába vezet minket Dér Zoltán Örvénysodró című modern ifjúsági regényében, amelyet a jugoszláviai magyar író 1975-ben írt. Elsősorban ifjúsági regény, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos olvasmány.

Kategória: Érdekességek

A Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusa után a változás elkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A helyzet azonban nem volt ennyire egyértelmű: egy évvel korábban ugyanis a reformirányzat megbukott.