Legkedvesebb folyónkat már többen is megfilmesítették. Cikkünkben ezeket vesszük végig.

Egy nap pompa ­ Tiszavirág

Képtalálat a következőre: „Egy nap pompa ­ Tiszavirág film”

2005-ben készült Tóth Zsolt Marcell rendezésében, 30 perces természetfilm.

A Tiszánál minden év nyarán tanúi lehetünk az élővilág talán egyik leggyorsabb és leglátványosabb születésének és elmúlásának. Ez az egyedülálló jelenség a tiszavirágzás. Ezt örökítette meg a film.

A tiszavirágnak egy nap a világ. Igazi hungarikum, mert eredetileg Európa-szerte elterjedt volt, ma pedig szinte csak hazánkban lelhető fel.

A film ITT megtekinthető.

A Tisza / A mai folyó

2006-ban készült dokumentumfilmsorozat 4 részben Bakos Katalin rendezésében.

Mondják hogy a Tisza lágy és szeszélyes akár egy asszony, így hát nem is lehet másként bánni vele: szeretni kell, de óvni is, hogy vize az utánunk jövőket is hűsítse, halai táplálják unokáinkat és lelkük hazatalálhasson a békés tiszai tájban.

Ahhoz, hogy a folyót igazán megérthessük, elengedhetetlen, hogy megismerkedjünk kialakulásával, fejlődésével, környezetével és az emberrel való "kapcsolatával" 

A Magyar Televízió 2008-ban vetítette.

A filmről egy perces bemutatót kedvcsinálónak a következő linken lehet megtekinteni:http://nava.hu/id/567202/ 

Menedékem, a Tisza -/Menedékem (volt) a Tisza/

Montskó Éva rendezésében készült 50perces dokumentumfilm.

Zabos Géza író, szakíró neve jól ismert a háromszázezer főt meghaladó horgásztársadalomban. Ma emlékét horgászegyesület is őrzi.

Az idős állatorvos egész életét a Tisza környezetében élte le, nincsen nála szakavatottabb ismerője - és meghittebb szerelmese - e jellegzetes magyar víznek és élővilágnak.

1997. nyarán a forgatócsoport elkísérte Zabos Gézát nevezetes Tisza-túrájára, amelyet azért tervezett, hogy a folyó magyarországi szakaszán - Tiszabecstől Szegedig - felmérje a Tisza változásait, összehasonlítsa a víz és a halak járását az egy-két évtizeddel ezelőtti túrák tapasztalataival, felbecsülje az emberi beavatkozások, környezeti változások következményeit a vízi életre és természetesen a horgászati lehetőségekre. A kétszer tíz napos vízi útról a természetfilm, a tudományos ismeretterjesztés és a dokumentumfilm műfaji határán elhelyezkedő képes napló készült. Géza bácsi - a Tisza tájékán mindenki így hívta - sajnos, már nem érhette meg a film bemutatását. Forrás: port.hu

Képtalálat a következőre: „menedékem a tisza”

Zabos Géza (1924-1999) állatorvos, a Tisza folyó igazi szerelmese. Tapasztalatairól, élménybeszámolójáról,melyről könyv is jelent meg 

Tisza - A magyarok folyója

Képtalálat a következőre: „Tisza - A magyarok folyója”

2015-ös ismeretterjesztő film, 52percben bemutatja a forrástól a torkolatig a folyót, megismerhetjük a mai ember viszonyát a folyóhoz és a jelenkor kihívásait.

A Tisza a Kárpátokból kis patakként indul, majd keresztül szeli az Alföldet, hogy 962 kilométernyi rombolás és építés után Titelnél belefolyjon a Dunába. A változatos tájakon kanyargó hosszú úton nyomot hagy a folyó két partján élők mindennapjaiban, hol emberi életeket veszélyeztet áradásaival, hol pedig az életet biztosítja vizével, annak hordalékával, a benne élő változatos halállománnyal.

A Tiszát már évszázadok óta a legmagyarabb folyóként emlegetik a legendák, mondák, mesék, hiszen magyar területen eredt és magyar területen torkollott bele a Dunába. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogyan tették vízre és úsztatták el az alsó szakaszra a Máramarosi havasok szálfáit, pedig korábban számtalan zsilip, gát szolgálta ezt a mesterséget.

 A faúsztatás mesterségével is megismerkedhetünk, melynek nyomai még imitt-amott fellehetőek a folyón. Már csak a romok emlékeztetnek a faúsztatás virágkorára, aminek köszönhetően az épületfa, és a rönkökön szállított só, nemesfémek, ércek évszázadokon keresztül eljutottak a Magyar Királyság központjába.

Az ismeretterjesztő film felidézi, hogy mi veszett el az elmúlt századokban, és milyen problémával küzdenek ma a Tisza mentén élők.

Forrás: port.hu

A film ITT megtekinthető

Az öngyógyító Tisza

Az öngyógyító Tisza

2011-es ismeretterjesztő film, 52 percben bemutatja a szeszélyes Tiszát.

A születésétől kezdve a szabályozásán át, a 2000. januárjában történt ciánszennyeződésig mutatja be a film a Tiszát.

Megszólal maga a folyó is, "aki" az évtizedek során a szabályozással teret vesztett, megfogyatkozott a halállománya, szeméthegyek borítják, és egyre nehezebben képes regenerálódni. A ciánszennyezés óriási pusztítást végzett a folyóban, kérdés, hogy vissza tudja-e nyerni régi erejét. A történtekről és a lehetséges megoldásokról nyilatkoznak a szakemberek.

A Tisza - többek között öngyógyítással - látszólag kiheverte a mérgezést, de további gondoskodásra, törődésre van szüksége.

A filmről egy perces bemutatót kedvcsinálónak a következő linken lehet megtekinteni:http://nava.hu/id/1178622/

A Magyar Televízió 2011.április 22-én vetítte, a Föld napja alkalmából. 

Szép, szőke szerelmünk, a Tisza

A sorozat összesen 17 részből álló színes ismeretterjesztő filmsorozat. Egy rész 51 perc műsoridőt foglal magában. Írta, rendezte és szerkesztette Gyenes Károly, aki az egyik narrátora is a sorozatnak.A Duna Televízió 2014-ben tűzte műsorára.

Képtalálat a következőre: „SZÉP, SZŐKE SZERELMÜNK, A TISZA”

Egy gyalogos és egy evezős túra keretében mutatja be a Tiszát és a partján lévő nevezetességeket, egészen a forrástól a Dunába való torkolatáig.
Útközben a Tisza folyó mentén lévő települések lakóinak mindennapi életével és hagyományai is bemutatásra kerülnek.

Az Újpesti Hajósklub tagjai 2008-ban a Tisza forrásaitól Tokajig szervezték meg túrájukat. Az út elején lebonyolított gyalogtúra Bustyaházától vízitúra formájában folytatódott. 2009-ben az előző évi túra folytatásaként Tokajtól Belgrádig eveztek.

Ha kíváncsi vagy a Tisza születésére és az eltűnésére, akkor ezt a sorozatot neked találták ki.

A film ITT megtekinthető

Forrás: port.hu


Kategória: Érdekességek

Egyre gyorsabban bővül a vízitúrázók száma. Míg régen a kajak- és kenu túrák voltak a legnépszerűbbek, ma már sokan választják a SUP deszkát a hazai vizek felfedezésére. A hagyományos vitorlázás mellett pedig egyre több elektromos hajót találunk a folyókon, tavakon. Mire érdemes figyelni, ha még nem vagyunk annyira tapasztalt vízi kalandorok?

Kategória: Érdekességek

Tisza menti titkok világába vezet minket Dér Zoltán Örvénysodró című modern ifjúsági regényében, amelyet a jugoszláviai magyar író 1975-ben írt. Elsősorban ifjúsági regény, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos olvasmány.

Kategória: Érdekességek

A Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusa után a változás elkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A helyzet azonban nem volt ennyire egyértelmű: egy évvel korábban ugyanis a reformirányzat megbukott.