Víz Világnapi programok Szegeden


Víz világnapi Nyílt Napok a Szent István téri víztoronyban
2018. március 23-24-25.
Az „Öreg Hölgy”, a Szent István téri műemlék víztorony ismét Nyílt Napokon várja az érdeklődőket a Víz világnapja alkalmából.
Az állandó kiállítások (a szikvíz, illetve a fizika története) mellett vízzel kapcsolatos hasznos kiadványokkal, játékokkal, érdekes kísérletekkel is várjuk az érdeklődőket. A látogatáshoz nem kell előzetesen bejelentkezni! Pénteken (március 23-án) ingyenes a belépés a víztoronyba!
A Szent István téri víztorony nyitva tartása:
2018. március 23-24-25. (péntek: 9.00 – 17.00, szombat – vasárnap: 10.00 -17.00)

Nyílt Nap a III. sz. Ivóvíztisztító Telepen (Szeged Margaréta utca 12.)
A Szegedi Vízmű Zrt. 2018. március 23-án, pénteken (9.00, 10.00, 11.00) megnyitja a III. sz. Ivóvíztisztító Telep kapuit az érdeklődők előtt, akik megtekinthetik az ivóvíztisztítás folyamatát. A látogatóknak a Vízmű szakemberei mutatják be a technológiát, és a kérdésekre válaszolva segítik a víztermelés és víztisztítás folyamatának a megismerését.
A telep megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges!
E-mail: vizmu@szegedivizmu.hu, Telefon: 62/558-801, vagy 62/558-808 (munkaidőben)
Bővebb információ: www.szegedivizmu.hu

SZEGEDI VADASPARK
www.zoo.szeged.hu
6725 Szeged, Cserepes sor 47.

o 2018. március 22., csütörtök, 9.00-14.00 óráig Víz világnapja gyermekcsoportoknak a Vadasparkban, Interaktív, élményközpontú mini foglalkozások óvodás és iskolás csoportoknak:
• Ki hol él? – vizes élőhelyek és vízi, vízparti élőlények párosítása
• Víz-olaj-műanyag – a vízszennyezés káros hatásainak bemutatása egyszerű kísérletekkel
• Szemétszigetek a Tiszán és az óceánokban – elgondolkodtató beszélgetés
• Hazai vízi élőlények – mikroszkópos vizsgálódás
• Az ivóvízfogyasztás fontossága és a csapvíz, mint biztonságos élelmiszer – egészségfejlesztő foglalkozás a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főosztálya munkatársa közreműködésével
Ezen a napon az előre bejelentkezett csoportok a Szegedi Vízmű Zrt. támogatása révén, fél áron látogathatják a Vadasparkot.
o 2018. március 25., vasárnap, 10.00-16.00 óráig „Kék bolygó túra” – tavaszköszöntő családi nap a Vadasparkban
Szórakoztató, ismeretterjesztő program a „Védd természetesen!”című, víz világnapi jelmondat jegyében. Mikroszkópos élőlényles, a vízszennyezés élőlényekre gyakorolt hatásait bemutató kísérletek, élőlény-élőhely párosító játék, látványos állatbemutatók.
o 12.00-16.00 óráig: Az ivóvízfogyasztás fontossága és a csapvíz, mint biztonságos élelmiszer – egészségfejlesztő, interaktív foglalkozás a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főosztálya munkatársa közreműködésével

SZTE FÜVÉSZKERT
www.fuveszkert.u-szeged.hu
6726 Szeged, Lövölde u. 42.

o „Még a kaktusz sem élhet víz nélkül” – játékos természetismereti foglalkozás a Víz Világnapja alkalmából
o Március 19-23-ig várjuk az iskolás és óvodás csoportokat a Víz Világnapjához kapcsolódó játékos foglalkozásra. A gyerekeknek az egyes állomáshelyeken bemutatjuk a víz élővilágban betöltött nélkülözhetetlen szerepét. A kaktuszok és a vízinövények példáján keresztül megtudhatják és saját maguk meg is vizsgálhatják, hogy a növényvilág milyen leleményesen alkalmazkodott a szélsőséges vízviszonyokhoz, az extra szárazsághoz vagy éppen az állandó vízben léthez. Az idei év víz világnapjának jelmondata – „Védd! Természetesen!” – kapcsán a vizek védelmére is kitérünk, természetesen a korosztálynak megfelelően mindez játékos köntösbe bújtatva. A szellemi megmérettetés után a csapatokat testileg is átmozgatjuk természetesen a témához igazodó „vizes” feladatok segítségével.
o A foglalkozás időtartama 60 perc. Március 19-23-ig, 9.00-15.00 óráig várjuk a csoportokat.
o Előzetes bejelentkezés szükséges: Balogh-Langer Lajos: 70/439-93-22, lbalogh@bio.u-szeged.hu