Újra megjelent a Tokaj-Hegyaljai Album

150 évvel az eredeti megjelenés után újra kiadta a Tokaj-Hegyaljai Albumot a Tokaj Alapítvány. A szervezet az eredetire mindenben hasonlító, 200 sorszámozott példányban készült kötettel a borvidék kiemelkedő szerepére hívja fel a figyelmet.


A Tokaj-Hegyaljai Album eredetileg 1867-ben jelent meg Pesten a magyar mellett angol, német és francia nyelven. A cél az volt, hogy bemutassák a borvidék múltját és jelenét a hazai és a nemzetközi közvélemény számára. A térség földtanának, történelmének és településeinek leírása mellett egy geológiai térképet a kötet, valamint 22 darab korabeli kőnyomatot is, amik bemutatták miképpen néztek ki az akkori Hegyalja szőlőtermő települései, prés- és vincellérházai, valamint szőlőhegyei.

Demeter Zoltán, a Tokaj Alapítvány létrehozója beszédében arról szólt, hogy ők továbbra is Tokajt a világ egyik legfontosabb borvidékének tekintik. A XIX. században négy alappillért neveztek meg a világ borkultúrája kapcsán, Bordeaux, Bourgogne és Champagne mellett Tokat emlegették. Demeter Zoltán hozzátette: „Tokaj az egyetlen hatásosan működni tudó, identifikáló tényezője az országnak a világ felé. Nincsen más, ami évről évre így megismételhető és akár tízezer kilométerre elrepíthető minőségi változás nélkül.” A borász a 150 évvel ezelőtt megjelent Tokaj-Hegyaljai Album kapcsán hozzátette, egy olyan könyvet ünnepelnek, ami akkor egy közösségi gondolat eredményeként született.

Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter is a nemzeti identitás fontosságáról szólt. Tokaj és a borvidék kapcsán azt mondta azon helyek közé tartozik, amelyek kiemelkednek a nemzet történelme kapcsán. „Tokaj sokféleképpen megjelenik a magyar történelemben, de az kétségtelen, hogy az egyetlen magyar hely, ami szimbolikusan is meg van említve a nemzeti himnuszunkban. Kétségtelen, hogy a világ bortermeléseben rendkívül fontos szerepet játszik.”

Dr. Angi János történész, a debreceni Déri Múzeum igazgatója történeti áttekintést tartott a Tokaj-Hegyaljai Album koráról és annak szellemi magasságáról. György Géza a debreceni Alföldi Nyomda vezérigazgatója pedig a kötet újra kiadásának előzményeiről valamint a munka varázsáról szólt. Elmondta, a nyomtatáson kívül mindent a korabeli technológiával készítettek el, a munka túlnyomó részében kézi eljárással, több cég közreműködésével.

Forrás és fotó: tokaj.hu