Több turista, több adóbevétel Szegeden

Tovább növekszik Szeged idegenforgalma. Az önkormányzat adóbevételei egyre nagyobbak a turizmusból, a vidéki városok közül csak Eger előzi meg. Az idén megint több volt a vendég, mint tavaly, és ez már évek óta így van.- írja a szeged.hu portál


Az elmúlt két év során a 23 megyei jogú város közül Szegeden nőttek a legnagyobb mértékben az idegenforgalomból származó önkormányzati adóbevételek. Az  összehasonlításból látszik, hogy tavaly Szegedé volt a második legnagyobb ilyen összeg, a számok alapján csak Eger látványosságai voltak vonzóbbak. A vidéki nagyvárosok mindegyikének kevesebb adóforint jutott ebből, Sopron is hátrább szorult, és ami különösen meglepő, Pécs bevétele a felét sem érte el Szegedének. 

Végh Ferenc, az önkormányzat adóirodájának vezetője elmondta az adóbevételekből látszik, melyek a legnépszerűbb hónapok a turizmus szempontjából. Az idegenforgalmi bevétel nagyrésze májustól október végéig folyik be, a legkiemelkedőbb időszak pedig június és augusztus között van.

Míg két évvel ezelőtt mintegy 135 millió forintot, az idén várhatóan már 170 milliót termel a városnak a turizmus. Az sem utolsó szempont, hogy az idegenforgalom eltartja a város szálláshelyeit, és a vendéglátók, a kereskedők, a szolgáltatók egy részét. Az idei év első 8 hónapjáról vannak adatok, ez azt igazolja, hogy folytatódott a korábbi években, 2010 - óta szinte már megszokott növekedés. 

Ács Szilvia, a szegedi Tourinform iroda vezetője elmondta a tavalyi év hasonló időszakához képest 14 %-os vendégszám-emelkedést és 12 %-os vendégéjszaka-emelkedést mutatnak augusztusig bezárólag a KSH adatai. Mind a belföldi, mind a külföldi vendégszám emelkedett az idén is.    

Ez azt jelenti, hogy összesen 143 ezer vendég érkezett, és 295 ezer éjszakát töltöttek el a városban. Mint Ács Szilvia elmondta, a város idegenforgalmi szakemberei nem állnak meg ezen a szinten: tovább népszerűsítik Szeged látványosságait és programjait, próbálnak még több hazai és külföldi vendéget a Tisza partjára csábítani.  

Forrás: szeged.hu