Több milliárd forintból erősítik a gátakat a Hármas-Körösön

A mértékadó árvízszintnél csaknem egy méterrel magasabbra emelik a Hármas-Körös jobb parti, csaknem öt kilométer hosszú gátját Gyomaendrőd térségében - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig).


A tájékoztatás szerint az uniós és hazai forrásból finanszírozott, több mint hárommilliárd forintba kerülő beruházást az indokolja, hogy a korábbi vizsgálatok szerint a "Tisza-völgyi árvízvédelmi rendszer tartalékai a legtöbb folyószakaszon kimerültek", és ha nem állítják meg a nagyvízi meder vízszállító képességének csökkenését, akkor az árvízi biztonság jelentős csökkenésével kell számolni.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság és a Kövizig konzorciuma által, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósítandó beruházásnak 2021. február 28-ig kell elkészülnie. 

Az érintett terület Mezőtúr és Gyomaendrőd közigazgatási területén található. A töltésfejlesztés mellett megerősítik az altalajt, újjáépítik a peresi gátőrházat, megújul a telepen a munkáspihenő és a szertár épülete. Több másik gátőrházi bekötőutat is korszerűsítenek, a vízmércéket pedig áthelyezik.