Mintegy 100 mázsa hal tetemét találták meg a Holt-Tiszában

Jelentős halpusztulással szembesültek csütörtökre virradóra a szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén a vízhez hajnalban kivonuló horgászok.


Vízen lebegő haltetemek látványa fogadta a horgászokat csütörtök reggel, a Holt-Tisza egyik szajoli tóegységénél – írja a szoljon.hu. 

A holtág az önkormányzat tulajdonában van. Szöllősi József polgármester nyilatkozata szerint a halpusztulás csak a Holt-Tisza II-es tóegységét érinti. A polgármester kb. száz mázsára becsülte az elhullott állatok mennyiségét.

A tó hasznosítója – a Fish Coop Kft. – azonnali horgászati tilalmat rendelt el. A történtekről lakossági felhívást tettek közzé, a tóegységet a többi vízterülettel összekötő zsilipeket lezárták. A halőrök közben megkezdték a tetemek begyűjtését.

A busák körében időről időre felüti fejét az elhullás, ám Szajolban nemcsak ezek pusztultak, hanem pontyok, harcsák, csukák, amurok, süllők és keszegfélék is.

Az egyik halőr szerint szerda délután még egyetlen elpusztult halat se lehetett látni, és korábban sem volt ilyen probléma a tóval, viszont a csütörtöki riasztás után a víz oxigénszintje alacsony volt.

Dr. Csoma Antal, a Fish Coop Kft. egyik ügyvezetője a szoljon.hu-t arról tájékoztatta, hogy az esetről minden érintett szakhatóságot értesítettek. Az előzetes felmérés megtörtént, mintát vettek a vízből, amit elküldtek laboratóriumi vizsgálatra. 

Az okokat még keresik, egyelőre csak találgatni lehet, a magas hőmérséklet, ami gyanúra adhat okott. A víz oxigénszintje nagyon alcsony volt csütörtök reggel.

Forrás: szoljon.hu

Borítókép: Csabai István