Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Közép-Tiszán

A kiskörei duzzasztás eredményeként felgyorsult apadás lehetővé tette, hogy a KÖTIVIZIG 04.18-án 18 órától megszüntesse az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Tisza jobb és bal partján.


A Tisza felső szakaszán apadó vízállásokat regisztrálhatunk.

Április 17-én 15 órakor Kisköre-felső 670 centiméteres vízállásnál megkezdődött a duzzasztás, ennek hatására az alvízi oldalon gyorsult az apadás üteme. A vízállás ma reggel 7 órakor Tiszafürednél 590 cm, apadó, Kisköre-alsónál 617 centiméter, apadó, Szolnoknál 668 cm, apadó, Tiszaugnál pedig 540 cm, apadó volt.

A KÖTIVIZIG tegnap 18 órától megszüntetette a folyó jobb partján Kiskörétől Dobáig, illetve bal partján Kiskörétől Tiszapüspökiig elrendelt elsőfokú árvízvédelmi készültséget. 
A Zagyva-Tarna vízrendszerében apadó, illetve alig változó vízszintek tapasztalhatóak, a ma reggeli vízállás Jászteleknél 186 cm, apadó volt. 
A Hármas-Körösön ugyancsak apadó tendencia figyelhető meg. A ma reggeli vízállások: Szarvas 513 cm, apadó, Kunszentmárton 580 cm, apadó. A folyó alsó szakaszán további apadás várható, melynek ütemét a Tisza vízjárása lényegesen befolyásolhatja.
A Hortobágy-Berettyón Borznál a ma reggeli vízállás 286 cm, szintén apadó. A folyó jobb partján I. fokú az árvízvédelmi készültség, összesen 52 kilométer hosszan, amelyet várhatóan ma késő délután szüntet meg az igazgatóság.


Belvízvédekezés


A KÖTIVIZIG változatlanul I. fokú védekezést folytat a kiskörei, a mezőtúri, a jászkiséri és a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszokon, míg II. fokút a kunhegyesi, a ceglédi, a cibakházi és a kisújszállási szakaszokon. 
Az április 19-i reggeli adatok szerint az igazgatóság működési területén az elöntés nagysága jelentősen, 5100 hektárra csökkent, ebből 1730 hektár vetés és 890 hektár szántó. A vízborítás Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4150 hektárt tesz ki.

Az elmúlt 24 órában 21 szivattyútelep és 5 mobil gépegység üzemelt, amelyek együttesen 520 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A védekezésben résztvevők folyamatosan végzik a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok eltávolítását.
Az igazgatósághoz beérkezett információk szerint az önkormányzatok közül III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Fegyvernek, míg I. fokban védekezik Újszász.
Az Alcsi zsilipen keresztül tegnap megkezdődött a szolnoki Alcsi Holt-Tisza gravitációs feltöltése a jelenlegi 261 cm-es vízszintről a 270 cm-es tározási szintre. 

Forrás: kotvizig.hu