JÚNIUSI IVADÉKHELYZET A TISZA TÓNÁL

A június végi tapasztalataik a Tisza-tavi Sporthorgász Kft-nek a következőkben foglalhatók össze.


A májusi bodorkatúlsúly megszűnt, ivadékból azonban így sem volt hiány, mert a helyét átvette a szivárványos ökle. Több mint 300 ökleivadékot fogtunk, amire még nem volt példa. Tekintettel arra, hogy a faj védett, az eredmény örömteli.

Ezzel együtt a bodorkák szépen növekednek, átlagos hosszuk már 29 mm. Vörösszárnyú keszeg is került a hálónkba, átlaghosszuk 25 mm. A karikakeszegek átlagos hossza 24 mm, a küszöké 20 mm. Előkerült jászivadék is, melyet utoljára 2013-ban fogtunk. Június végén 5 évvel ezelőtt 36 mm volt az átlagos hosszuk, most 42 mm. A szokásosnál melegebb tavasz miatt bizonyára hamarabb születtek.

Rendkívül dinamikusan növekedik a csukaivadék. A múlt hónapban a legnagyobb mért példány 98 mm hosszú volt, ezúttal a legkisebb is 128 mm-es.

Jelenleg 139 mm a standard hosszuk, eszerint május óta átlagosan 53 mm-t gyarapodtak. A balinok szintén nagyon jó ütemben fejlődnek, mert a múlt havi méréshez képest (21 mm) majdnem megduplázták a testhosszukat (40 mm).

A ragadozók közül a sügér ivadékai is előkerültek. Szépen fejlődnek, majdnem 15 mm-es hossznövekedést értek el májushoz képest, júniusban már 40 mm hosszúak.

A rablóhalak növekedése a bizonyíték arra, hogy megfelelő a táplálékhalak mennyisége, amit az általunk mért egyedszámok is igazolnak.

Forrás: sporthorgasz.eu