Tiszacsege a középpontban

Újabb medencékkel tennék még vonzóbbá a gyógyfürdőjüket, de a Tisza-tó hatása is egyre inkább érződik.


A turisztika nem új keletű megélhetési és kikapcsolódási lehetőség a közel ötezer lakosú városkában, hiszen erre alapozva évtizedekkel ezelőtt halászcsárdát építettek és üdülőövezet alakult ki a folyó és a strandfürdő környezetében. A vízpart közelében több mint 200 ház található és újabban ismét van értéke az ingatlanoknak. Megjelentek új tulajdonosok is, köztük svájciak, lengyelek, szlovákok. Az üdülőövezet útjait, járdáit, parkjait az önkormányzat egész évben rendben tartja, a parti fákat gondozzák, a sétány pázsitját nyírják.

Szilágyi Sándor (független) polgármester szerint évről évre jobban érződik a Tisza-tó hatása. Egyre többen érkeznek kerékpárral a bal parti gátkoronán kialakított bicikliúton, ahol átkelnek komppal, majd a jobb parton térnek vissza a tóhoz. Mi több, a szálláshelyek is egyre kihasználtabbak.

A legnagyobb vonzerő azonban még mindig a gyógyfürdő, amire az önkormányzat nehéz helyzete miatt az utóbbi években nem sokat költhetett. Az utolsó nagyobb beruházás 2014-ben a gyógyvíztároló medence lefedése volt, az védi a vizet az algásodástól.

Persze minden évben van előrelépés, újabb parkosított területek, térburkolattal ellátott járdák, a horgásztó környezetének gondozása. Most azonban a meglévő két meleg vizes, a gyermek- és egy úszómedence mellé újabbakat szeretnének európai uniós román–magyar (ROHU) pályázat keretében. – Százmillió forintos beruházásról van szó, amelyet saját forrásból ki kell egészíteni. A romániai Krasznabéltekkel közösen adtuk be a pályázatot. Kapcsolatunk kizárólag gazdasági jellegű, most erre fókuszál – mondta.

Forrás: haon.hu/Kovács Zsolt

Fotó: tiszacsege.hu