TÁJÉKOZTATÓ a Felső-Tisza vidéken kialakult ár- és belvízvédelmi helyzetről (2017.02.14.)

A vízgyűjtőn az elmúlt napon sehol nem volt csapadék, napközben és éjszaka fagypont felé nem ment a hőmérséklet. A kedvező időjárás hatására utánpótlás nem érkezett folyóinkon, mindenütt folytatódott az apadás.


Tisza folyamatosan apad, minden vízmércén készültségi szint alatti vízállásokat mutat, ezért tegnap este valamennyi védelmi szakaszon az árvízvédelmi és jégvédekezési készültséget megszüntettük.

Szamos, Túr, Kraszna mellékfolyóknál a vízszintcsökkenés szintén folyamatos, árvízvédelmi készültség nincs érvényben.


A Lónyay főcsatorna torkolati szakaszán is tegnap megszűnt az árvízvédelmi készültség.
A Lónyay torkolati műtárgy zsilipkapuinak nyitása tegnap szakaszosan megtörtént. 

Megkezdtük az árvíz által ártérre kirakott kommunális szilárd hulladék, uszadék összegyűjtését, valamint a jég okozta károk felmérését.

Igazgatóságunk működési területén a belvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van a Felsőszabolcs-alsó belvízvédelmi szakaszon Tiszabercel és Nagyhalász térségében, ahol II. fokú. Az elmúlt napon a folyamatos üzemrendű szivattyúzás mellett a Tiszaberceli és Csűrparti szivattyútelepen három gépegységgel 112.600 m3 belvizet emeltünk át a befogadókba. A belvízlevezetés érdekében a szivattyútelepeknél az uszadékok eltávolítását, illetve vízkormányzást szükség szerint végeztük. Tiszabezdéd település még fenntartja a belvízvédelmi készültséget.
Működési területünkön a belvízzel elöntött terület nagysága nem változott, az továbbra is meghaladja az 5500 ha. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban nem várható számottevő csapadék, folytatódni fog folyóinkon az apadás.

Nyíregyháza, 2017. február 14.

Bodnár Gáspár
védelemvezető