Szolnoki polgármester: nélkülözhetetlen a megyei jogú városok ereje

Nélkülözhetetlen a megyei jogú városok ereje, hiszen számos fejlesztést vezényeltek le, ezzel hozzájárultak az ország gazdaságának erősödéhez - mondta Szolnok polgármestere kedden a Tisza-parti településen, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) jegyzői kollégiumi ülésén.


Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) a kétnapos program nyitónapján szólt arról, hogy Szolnok gazdasága erősödik, a mezőgazdasági mellett a vasúti gépgyártás is jelentős a városban. Emlékeztetett arra, hogy Szolnokon és Dunakeszin gyártják majd az új IC+ vasúti kocsikat.

Hozzátette: a város teljes kerete a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 15,19 milliárd forint, ebből eddig több mint 9, 9 milliárd forint támogatást kötöttek le.

A Modern városok program keretében öt projekt előkészítése van folyamatban 15 milliárd forint értékben - mondta a polgármester. A tervezett beruházások között van a tiszaligeti strandfürdő, a művésztelep, a tiszai kikötő és létesítményei, a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztése, valamint az ipari park bővítése.

Szalay Ferenc kiemelte, a Szolnokot is érintő legfontosabb beruházás a 4-es főút négysávosítása, és örömét fejezte ki, hogy a napokban elindult az építkezés.

A polgármesteri köszöntőt követően zárt ajtók mögött folytatódott a program. Előadást tart többek között Csampa Zsolt önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár az önkormányzati ASP rendszer (Application Service Provider, alkalmazásszolgáltatási modell) aktuális kérdéseiről. Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzési tapasztalatairól számol be.

Az eseményen a nagyvárosok címzetes főjegyzői és jegyzői az érintett szaktárcák államtitkáraival, illetve a szakmai intézmények vezetőivel folytatnak tanácskozást.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiuma szerdán záruló, kétnapos üléséről sajtótájékoztatón számolnak majd be.

MTI

Fotó: Flickr/HatM