Szeméthegyek úsznak a Tiszán

Feltehetően Romániából érkezett a tengernyi szemét, amely elözönlötte a Tisza vizét.


Hatalmas robajjal érkezett meg az este Tiszalökhöz az a jégtorlasz, ami hosszú órákra beszorult a mederbe néhány kilométerrel feljebb a Tiszán. A Tiszalöki erőműnél már napok óta készültek az érkezésére. Berobbantották és jégtörő hajókkal lazították a jeget, hogy ne kelljen leállítani az üzemet.

A jeges árhullám azonban nem kívánt ajándékot is hozott a víz: a jég mellett a fauszadékkal temérdek hulladék jutott a folyóba, műanyag palackok, vegyes háztartási szemét. Az Ativizig munkatársai szerint a Maroson keresztül, Románia felől érkezett a szemét, amely – mivel kihalászni nem tudták – most a Duna felé tart.

Valósággal “átrobogott” Tiszalöknél az a jégtorlasz, ami néhány kilométerrel feljebb szabadult el korábban a Tiszán. A folyó hihetetlen mennyiségü jeget vitt magával, amit az erőmű pillérei darabokra törtek.

Ez igazából jó, hiszen nem egyben vonulnak le a jégtáblák, és ez mindenképpen megkönnyíti majd a jég útját az alsó szakaszon, ahol egyébként több mint 11 kilométernyi szabad folyófelület van, tehát van helye a jégnek.

Most azonban nem csak jeget visz a víz, hanem félelmetes mennyiségü fát és uszadékot is – számolt be róla az M1 kora reggeli Híradójában az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

 

 

Forrás: hirado.hu és szegedma.hu