2017.02.13.

Súlyos a helyzet a Tiszán, a jég átvette a hatalmat

Egymás hegyére-hátára került 3-4 hajó Tokajnál. Az intenzív jégzajlás miatt csónakok süllyedtek el, stégek kerültek víz alá. A folyami jelenséget katasztrófaturisták fotózzák.


Több hajó megrongálódott, csónakok süllyedtek el, stégek kerültek víz alá Tokajnál, a Bodrogon lévő téli kikötőben a felgyülemlett és összetorlódott jégtáblák miatt.

© MTI / Balázs Attila

A folyón helyenként összefüggő jég van, máshol a feltorlódott jégtáblák okoznak gondot. A jég vastagsága helyenként 30-40 centiméter, de van, ahol ennél is vastagabb. Az olvadó víztömeg rengeteg hulladékot visz magával.

© MTI / Balázs Attila

A térségben több katasztrófaturista fotózza, filmezi a megrongálódott hajókat, jégtáblákat.

© MTI / Balázs Attila

Posta György, Tokaj polgármestere azt mondta, komoly károk keletkeztek, amikor a jégtorlasz miatt a kikötőben 3-4 nagy hajó, köztük tiszai sétahajók egymás hegyére-hátára kerültek. A városüzemeltetés információi szerint a bodrogkeresztúri komp nem sérült meg. A vízügyi szakemberek és a rendőrség vizsgálja a történteket - tette hozzá.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője elmondta: az éjszakai jégtorlasz, amikor elhaladt Tokajnál, gyakorlatilag visszaduzzasztotta a Bodrog folyót. A vízügy kikötője feletti kikötőből elszabadultak a hajók és rácsúsztak a vízügy kikötőjére, ami teljesen tönkretette az ott lévő úszóműveket is. A hajók fákat fordítottak ki a földből, kábeleket szakítottak el. A hajók állnak a jégben, egyelőre nem lehet kiszabadítani őket.

Harmadfokú árvízvédelmi készültség

Közben harmadfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget a Tisza bal partján Tiszatarján és Rakamaz között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) - közölte Bara Sándor, az igazgatóság védelemvezetője vasárnap. Ezt a lépést a zajló jég zavartalan levonulásának biztosítása érdekében tették meg - állt a közleményben.

© MTI / Balázs Attila

A térségben a megerősített őrszolgálat tagjai folyamatosan figyelemmel kísérik a zajló jég levonulását a gátőri vízmércék óránkénti leolvasásával. Tokajnál a vízszint szombat éjjel 11 órakor tetőzött 750 centiméterrel, vasárnap reggel 8 órakor 725 centiméteres, apadó vízállást mutatott a helyi vízmérce.

© MTI / Balázs Attila

A folyó bal partján, Tiszafüred és Tiszakeszi között továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Tiszapalkonyánál 551 centiméteres vízszintet mértek vasárnap reggel.

Forrás: hvg.hu