Olaj került a Tiszába- a tettes nincs meg

Nem talált a katasztrófavédelem olyan nyomot, amely alapján kideríthető lett volna, honnan került olaj a Tiszába az algyői hidak között. A tanút, aki bejelentést tett a szennyezésről, senki sem kereste- írja a delmagyar.hu


Valószínűleg már sosem fog kiderülni, hogy miként került olaj szennyeződés a folyóba az algyői közúti és vasúti híd között július 19-én.

A parttól partig terjedő, szivárványos színű, olajszagú szennyezésről egy horgász értesítette a hatóságokat.

Kozák Péter, az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója azt írja, hogy amikor a horgász aznap felhívta a vízirendőrséget, a bejelentését továbbították a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatal Hatósági Főosztály II. Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály ügyeletének. Onnan továbbküldték a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatóhelyettesi Szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály ügyeletének. Az 16 óra 8 perckor tájékoztatta az Ativizig műszaki ügyeletét a szennyezésről- írja a delmagyar.hu

Ekkor ők már tudtak róla. Akkor még a híd alatt volt harminc négyzetméteren szennyeződés, ezen a részen visszafelé forog a víz, nem vitte el. Az igazgatóság dolgozói két csónakkal, úszó terelőhengerrel a part felé terelték, perlittel felitatták, ládába merték a szennyeződést. Közben a vízirendőrök megnézték a Tiszát feljebb, de arrafelé nem találtak olajat, sem szennyezőforrást.

Ami a szennyezés eredetét illeti, a gátőr bejárta a helyszínt. A vasúti híd lábánál kikötő működik. Itt pakolják partra a Szerbiából uszályokkal felhozott kavicsot, amelyet a vásárhelyi elkerülő út építésére szállítanak tovább. A hajózásért felelős cég vezetője kérdésünkre cáfolta, amiről horgászok beszéltek, hogy onnan került volna az olaj a folyóba. Azzal érvelt, aznap nem kellett üzemanyagot kezelni, mert nem rakodtak. A gátőr is úgy találta, hogy „az úszó munkagépből nem történt elszivárgás".

Kozák Péter megemlíti, a vasúti hídon egy dízelvonat vesztegelt, „amelyről gázolaj került a híd szerkezetére, és feltehetőleg a hídról csepegett az olaj a Tiszába". Ezt a katasztrófavédelemtől is hallottuk, még aznap délután, de aztán ezt az információt „visszaszívták", mert a MÁV tiltakozott. Az állami vasúttársaság azt állítja, nem járt a hídon olyan motorvonat, amelynek gond lett volna az üzemanyagrendszerével.

A vízirendőrség feljelentést tett a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatóhelyettesi Szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Osztályán. Kozák Péter azt írja, az Ativizig „a kármentesítést követően jelen pillanatig sem a vízirendőrségtől, sem a hatóságtól egyéb tájékoztatást, információt nem kapott".

A delmagyar.hu-t Molnár Krisztina, a megyei igazgatóság szóvivője úgy tájékoztatotta, hogy a szakemberek vizsgálódtak a helyszínen, de nem találtak olyan nyomot, amely alapján ki tudták volna deríteni, honnan jött a szennyeződés.

A horgászt, aki a bejelentést tette azóta sem kereste meg egyik intézmény sem, hogy megkérdezze.

Forrás: delmagyar.hu