Megkezdődött a XXIII. Szegedi Borfesztivál

Százhatvan borász részvételével megnyílt a Széchenyi téren a XXIII. Szegedi Borfesztivál, megkezdődött a 10 napig tartó Szeged Napja ünnepségsorozat. Május 21-ig 6 színpadon 150 produkció várja a fesztiválozókat. Az ünnepségsorozat megnyitóján Botka László polgármester köszöntötte a szegedieket és a város vendégeit.


A hazai borrendek hagyományosan nagyszabású felvonulását követően Botka László polgármester köszöntötte elsőként a rendezvény vendégeit.

– Májusban Szeged a legszebb arcát mutatja az itt élőknek és a város vendégeinek is – mondta Botka László. – Mi, szegediek ilyenkor ünnepeljük városunk szabadságát és függetlenségét. Ennek a tíz napig tartó eseménysorozatnak a része a mára már országos, sőt nemzetközi ismertségre szert tett borfesztivál is. Szállodáink az idén is teljesen megteltek, egyre többen jönnek már külföldről is velünk ünnepelni. Az idén a tíz nap alatt több százezeren fordulnak majd meg a programok helyszínein: a borfeszitválon 160 borászat állít ki, a hat színpadon 150 program várja a vendégeket, most is lesz hídivásár és különféle sportrendezvények is.

A kiállító borászok nevében Font Gábor azt emelte ki, hogy a szegedi borünnep kiváló alkalom arra, hogy a termelők és a fogyasztók találkozzanak és inspirálják egymást. Az ilyen találkozók járulnak hozzá a borászat fejlődéséhez.

Németh István, a fesztivált szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője is jó hírekkel érkezett a színpadra:
– Kihúztuk a dugót a hordókból, mindefelé csak mosolygós arcokat látok, 160 pincészet hozta el a legjobb borait és kiváló ételeket is kapni, aligha kell ennél több egy jó fesztiválhoz – adta meg az alaphangulatot a főszervező, majd átadta a fesztivál színpadát az első este sztárvendégének, Radics Giginek.

Az idei fesztivál lassan kinőtte már a Széchenyi teret, így a 160 ide települő borászon kívül néhány pincészet jelentkezését el is kellett utasítani. A május 12-21. között megrendezendő borfesztivál persze nem csak a kellemes nedűkről szól. Hagyományosan sok fellépő jellemzi azt a tíz napot. Hat színpadon 150 fellépőt hallhatnak az érdeklődők, és ami nagy újdonság, hogy az idén csak élőzene szól, azaz száműzik a playback, illetve fél-playback fellépőket a fesztiválról.

A koncertek nem csak Széchenyi téren szórakoztatják majd a nagyérdeműt, hiszen a Dóm téren is nívós előadók lépnek színpadra. Többek között Tóth Vera, Geszti Péter, a Compact Disco, valamint a Bikini együttes szórakoztatják majd a közönséget.

A fesztivál második hétvégéjén rendezik a hídivásárt, amely már 18. éve települ két napra a Belvárosi hidra. Ezúttal körülbelül 200 kézműves árulja majd a portékáit a hídon.
Tavaly rendeztek először sárkányhajó versenyt a Tiszán, és mivel hatalmas sikert aratott, az idén is mintegy 600-800 versenyző részvételére számítanak. A viadalon körülbelül 30 sportág versenyzőinek egységei feszülnek majd egymásnak. Lesz két futóverseny is a ContiTech és a Vivicitta versengése is erre a tíz napra esik.

Forrás és fotók: szeged.hu