Jeget robbantottak a Tiszán, hogy ne legyen nagy ár

Tiszadada, Tiszalök – Jégtörő hajók tisztítják meg a jégtől a folyómedret a tiszalöki vízlépcső környékén. A jó húsz kilométeres jégtorlasz visszafog egy árhullámot, fölötte nincs újabb torlasz.


A tiszai vízlépcső megvédése érdekében jégtorlaszt robbantottak fel a Készenléti Rendőrség tűzszerészei és a vízügy szakemberei a Tisza tiszadadai szakaszán. Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője elmondta, ezen a szakaszon legutóbb 2003-ban alakult ki hasonló jégtorlasz, amikor az érkező jég feltöltötte a folyómedret és az erőmű üzemképtelenné vált. A mostani robbantással meglazították a jégtakarót, a jégtörő hajók pedig a következő két napban megtisztítják a jégtől a folyómedret.

A Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszain másodfokú készültségi szintek körüli, lejjebb, Tiszalöktől kezdődően pedig az elsőfokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások valószínűsíthetőek. A Tisza megyénket érintő mellékfolyói közül a Bodrogon szintén első fok közeli vízállások várhatóak.

A vízlépcső védelmében robbantották a jégtorlaszt

A tiszalöki vízlépcső megvédése volt az elsődleges célja annak, hogy csütörtökön jégtorlaszt robbantottak fel a Készenléti Rendőrség tűzszerészei és a vízügy szakemberei a Tisza tiszadadai szakaszán.

A robbantással meglazítottuk a jégtakarót a hajók előtt. Láng István

A helyszínen Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője magyarázta el, hogy ezzel a robbantással meglazították a jégtakarót, a jégtörő hajók pedig a következő két napban megtisztítják a jégtől a folyómedret.

Át kell engedni a vízlépcsőn

Láng István elmondta, az árhullám feltörheti a felső szakaszon lévő állójeget, intenzív jégzajlást indítva el. Ezt a jégmennyiséget kell átengedni a tiszalöki vízerőművön. Ezért kell a vízlépcső alatti szakaszt megtisztítani. „A Tiszalök fölötti szakaszon több mint negyven olyan kanyarulat van, amelyben torlasz alakulhat ki, közülük most harmincnál van ilyen veszély” – tette hozzá.

Speciális robbanótöltet

Huszák András rendőralezredes elmondta, hogy a robbantáskor speciális, ammónium-nitrátot tartalmazó jégrobbantó tölteteket alkalmaztak a tűzszerészek. A jégrobbanás által keltett lökéshullámot a folyótól több száz méterre is érezni lehetett.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs közlése szerint a Tisza vízszintje Záhony térségében meghaladta a harmadfokú készültségi szintet, a víz a jégtorlódás mellett kilépett a hullámtérre. Záhony fölött azonban a vízszint már csökken, a jégzajlás gyakorlatilag megszűnt.

A prognózisok alapján nem számol olyan jeges árvíz kialakulásával, mint amilyen 1985-ben volt. Akkor három jégtörő hajó állandó működése mellett több mint negyven helyen volt szükség torlaszrobbantásra a Tiszán.

Készültség a Tiszán

Magyarországon jelenleg 647 kilométeren van elrendelve elsőfokú árvízvédelmi készültség. Ezek érintik a Felső-Tiszát, a Szamost, Krasznát, a Bodrogot, a Tarnát, a Túrt és a Zagyvát.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban szinte mindenhol maradnak az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre inkább csak a Tisza keleti, északkeleti, határainkon túli, magasabban fekvő területeken lehet számítani. A legfrissebb előrejelzések alapján tartósan csapadékmentes időjárás várható.

 

 

Forrás: http://www.boon.hu- Szaniszló Bálint