Hol jár a tiszacsegei komp?

A menetrend szerint Tiszacsege és Ároktő között közlekedő komp szerencsétlenségéről már mindenki hallhatott, aki figyelemmel kíséri az eseményeket a Tiszával kapcsolatban. A jelenlegi helyzetével foglalkozunk ebben a cikkben.


Az üzemeltető mellett a vízügyi rendészet vezetője is arról számolt be szerda délelőtt Szilágyi Sándor polgármesternek, hogy a száz százalékos tulajdonukat képező komp már a tiszafüredi Szabics-kikötőig sodródott a jeges zajlásban.
Helyzete jobb mint kedd este, de továbbra is a sodorvonalban van, igaz a korábbi felborulás után sikerült újra eredeti helyzetbe visszaállnia. Sorsa azonban még mindig bizonytalan, mert továbbra sem lehet megközelíteni, kimentése még várat magára.

Többféle forrásból is pótolható

Szerda kora délután értük utol a Szabics Gábort, a tiszafüredi Szabics-kikötő egyik tulajdonosát, aki elmondta, addigra már több mint egy kilométerrel lejjebb sodródott a komp a jégzajlással. Megerősítette, hogy már a fedélzet van felül, vagyis ebből a szempontból biztatóbb a helyzete, mint kedd este.

Ám, mint, a jármű tulajdonosa, a tiszacsegei önkormányzat vezetője, Szilágyi Sándor utalt rá, bármikor rosszabbra fordulhat a helyzet, hiszen kiszámíthatatlan a jégmozgás a Tiszán.

Arra a kérdésre, hogy tudják-e pótolni, amennyiben elsüllyedne, vagy olyan mértékben megrongálódna, hogy újat kelljen helyette üzembe állítani, azt mondta, mindenképpen azon lesznek, hiszen két forgalmas út között jelenti az összeköttetést. Emiatt is számíthatnak a központi segítségre, már jelezték nekik, hogy a vis maior keretből kaphatnak rá pénzt. Emellett az önkormányzat vagyontárgyai egységesen biztosítva vannak.

Megmentenék a régit

Korábban már kalkuláltak egy újabb, modernebb, villanymotoros, napelemes komp költségeivel, az alapján a 100 millió forintot is elérheti az ára, de inkább abban bíznak, hogy meg lehet menteni a jelenlegi kompot, és csak javításokat kell majd rajta végezni az újabb üzembe állításhoz.

Forrás: http://www.haon.hu/tovabbra-is-bizonytalan-a-csegei-komp-sorsa/3378248