Hamarosan ismét Hortobágyi Lovasnapok

Az 52. Hortobágyi Lovasnapokat július 6.és 8. között rendezik meg a mátai lovaspályákon és a kilenclyukú híd térségében - közölték a szervezők csütörtökön a helyi nagycsárdában tartott beharangozó sajtótájékoztatón.


 Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere utalt arra, hogy a megyeszékhely önkormányzata  Főnix rendezvényszervező cégével tavaly kapcsolódott be először a lovasnapok szervezésébe. Fontosnak nevezte, hogy Debrecen térségében bővüljön a minőségi turisztikai kínálat, ezért fejlesztik együtt a Debrecen-Hortobágy-Tiszató-Hajdúszoboszló turisztikai régiót.

Széles Diána emlékezetett arra, hogy Hortobágy 3 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott turisztikai fejlesztésekre, amivel az a céljuk, hogy "világörökségi szintre hozzák Hortobágy turizmusát is".

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Génmegőrző Kht. ügyvezetője hozzátette: míg 2014-ben még csak ötezer látogatója volt a lovasnapoknak, tavaly már húszezren voltak kíváncsiak a puszta legnagyobb nyári rendezvényére. Felsorolása szerint idén is lesz fogathajtó- és csikósverseny, díjugrató verseny, pusztaötösök bemutatója és méneshajtás.

Utóbbi kapcsán Szladek Róbert ménesvezető kiemelte: az ország legnagyobb nóniusz ménesében 80 regisztrált kanca van, az éves csikószaporulat 40-50 között mozog és további 200 ló alkotja a teljes ménesállományt.

Danyi Zoltán, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) osztályvezetője emlékeztetett rá, hogy a Hortobágy 1999 óta világörökségi helyszín, ahol rendszeresen szerveznek asztro-gasztro túrákat. 

A csütörtök esti túrán az érdeklődők megismerhetik a pásztorok tájékozódását is segítő hortobágyi nyári csillagképeket, a pásztortűznél pedig pásztorételeket kóstolhatnak - fűzte hozzá.

Bódor Edit a debreceni Főnix rendezvényszervező igazgatója a lovasnapokhoz kapcsolódó kulturális programok közül kiemelte a gyermek lovasfalut, ahol népi játékokkal várják a kicsiket, illetve Csík Zenekar és a Parno Graszt koncertjét.

Elmondta azt is, hogy a lovasnapokkal egy időben zajló debreceni Bartók Béla nemzetközi kórusverseny mintegy háromszáz énekese is ellátogat majd a Hortobágyra.