Gyálaréten már írtják a szúnyogokat

Megkezdték a szegedi szúnyoggyár biológiai gyérítését. A gyálaréti Holt-Tiszával van továbbra is a legtöbb probléma, a belevezetett szennyvíz és termálvíz miatt. A Feketevíz képes ellátni szúnyoggal a déli városrészeket, de akár egész Alsóvárost is. Erre fordítja a város a legtöbb pénzt és energiát.


Már másodjára irtják a csípőszúnyog lárváit a gyálaréti Holt-Tiszán. Itt a Feketevíz bögéjében a legkritikusabb a helyzet. A környezetgazdák egy, csak a csípőszúnyog lárvájára ható, szuperszelektív biológiai készítményt vetnek be ellenük. Ez bizonyult a leghatékonyabbnak az elmúlt években. A kezelés előtt Szeged 150 tenyészőhelyén vizsgálják a vízben lévő lárvák mennyiségét, ez alapján kezdik meg az irtást. Sőt, már a csípésszámláló rendszer is megkezdte működését.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a város 21 pontján végeztek csípésszámlálást, a legtöbb helyen még nem tapasztalták a szunyogok jelenlétét, de Tompasziget, Gyálarét, és Szentmihály környékén már megjelentek.

A biológiai kezeléseket mindig hatékonyságmérés követi, csak 90% feletti teljesítmény esetén fizetik ki az alvállalkozót. A légi irtást csak szükség esetén vetik be, és azt is csak a kritikus érték fölötti körzetekben.

Makrai szerint idén előreláthatóan kevés lesz a szúnyog, mivel nem volt nagyobb árhullm a Tiszán, amely megtöltötte volna a kubikgödröket, ráadásul a különféle tocsogók is elég szárazon maradtak.

A vizek vizsgálata alapján dől el, hogy Gyálarét után hol folytatják a gyérítést- mondta a cég vezetője. Felhívta a lakosság figyelmét, hogy a vízösszegyűjtő helyeket lehetőség szerint szüntessék meg, néhány liter víz ugyanis egy egész utcát el tud látni szúnyoggal. Az a tabletta pedig megszűnt, amelyet a cég korábban a szegediek részére ingyenesen rendelkezésre bocsátott.

Forrás: szeged.hu