Elfogadták Szolnok idei költségvetését

Februári ülését tartotta a város közgyűlése, melyen a képviselők elfogadták Szolnok 2018. évi költségvetését.


Ebben az évben 23 milliárd forintos összegből gazdálkodik a város, 11,3 milliárd forintot a fejlesztésekre, illetve városrehabilitációra fordít majd a megyeszékhely. A költségvetésből 2,25 százalék az úgynevezett céltartalék, ez az előre nem látható kiadásokra biztosít fedezetet. Szolnoknak nincs adóssága, a működés biztonságos és kiegyensúlyozott.  Valamennyi intézmény és gazdasági társaság megkapja a kért támogatást, amivel 2018-ban kiegyensúlyozott lehet a gazdálkodása. A 2014-15-ös állami adósság-átvállalásnak köszönhetően Szolnoknak sem kell hitelt felvennie.

Elfogadta a testület a füstköd-riadó tervről és a levegőminőség javítására vonatkozó hosszú távú intézkedési tervről szóló előterjesztést. A füstköd-riadó terv több fontos intézkedést tartalmaz: indokolt esetben a 3,5 tonnánál nehezebb autók kizárhatók a forgalomból, illetve bizonyos üzemek működése korlátozható.

Döntöttek a képviselők Szolnok város közművelődési rendeletének megalkotásáról, a rendelet célja, a helyi és a kormányzati kulturális törekvéseket összefogása, és a civil szervezetekkel együttműködve azok megjelenítése a város életében.

A képviselők az egészségügyi vállalkozások, illetve szervezetek támogatásáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról is szavaztak, elfogadták azt. A 2017 júniusában életbe lépett rendelet célja, a civil szervezetek és házi orvosi praxisok támogatása. 2018-ban erre a feladatra egészségügyi munkát végző civil szervezetek támogatására, valamivel több mint 2 millió 700 ezer forint van elkülönítve, háziorvosi praxisok támogatására- valamivel több mint 4 millió 700 ezer forint. A rendelet módosítása arról szól, hogy ebbe a pályázati rendszerbe beemelik a nyugdíjas szervezeteket, klubokat is. Részükre 2 millió forint áll rendelkezésre az idei évben.

Akár félmillió forint egyszeri támogatást is kaphatnak első lakásuk megvásárlásakor azok a fiatalok, akik a Szolnok Hazavár program ösztönzésére választják a megyeszékhelyet lakóhelyül. Az elfogadott előterjesztés több, a Szolnok Hazavár programmal kapcsolatos módosítást is tartalmaz. A tervek szerint az első lakáshoz jutó fiatalok, az önkormányzatnál kérelmezhetik például az eljárás illetékmentességét is.

A város biztosítja az önerőt, így megújulhat a Széchenyi körút-Fogoly út- Czakó Elemér út, valamint a Lovas István út pontház előtti járdaszakasz és az Aranyi Sándor utca, illetve Malom utca közötti járdaszakasz. Ehhez közel 27 millió forintot kapott a város 50 százalékos támogatási intenzitás mellett.

A Szolnoki Zsidó hitközség kezdeményezésére „Elhurcolt zsidókért” nevű emlékkövet állítanak a Hild János téren, itt állt korábban a szolnoki gettó. Az emlékkő Szabó Imrefia Béla szobrászművész közreműködésével készülhet majd el, a város félmillió forinttal járul hozzá a költségekhez.

Forrás: szolnok.hu