Biztonságosabbá válnak a Tisza-völgye árvízi tározói

Mintegy másfélmillió ember árvízi biztonsága javul a Tisza folyó és hazai vízgyűjtője, valamint az árapasztó tározórendszer üzemirányításának fejlesztésével - emelte ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)


 A projekt az OVF, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, az Európai Unió és a Magyar állam 2,5 milliárd forintos támogatásával valósul meg. Az egész Tisza-völgyet érintő beruházás várhatóan 2019. április végéig fejeződik be. 

A fejlesztés szükségességét egyebek mellett azzal indokolták, hogy a Tisza-völgy folyóin az elmúlt évtizedekben kialakult jelentős árhullámok tetőző szintje veszélyesen megközelítette, egyes esetekben meg is haladta az árvízvédelmi töltések koronaszintjét. Az ilyen árhullámok biztonságos levezetésénél jelentős szerepet kapnak a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében, illetve korábban megépült árvízcsúcs-csökkentő tározók (a Tisza mentén a Beregi, a Cigándi, a Nagykunsági, a Hanyi-Tiszasülyi és a Tiszaroffi, a Zagyván a Jásztelki és a Borsóhalmi, a Szamoson a Szamos-Krasznaközi, a Körösök vízrendszerében pedig a Halaspusztai, a Kutasi, a Mérgesi, a Mályvádi és a Kisdelta).

Mint írták: az árvízvédekezés eszköztárának bővülése miatt szükségessé vált az árvízvédekezés gyakorlatának és üzemirányításának a felülvizsgálata. A tározók száma, kapacitása, nem kevésbé az üzemelési tapasztalatok napjainkban már lehetővé teszik, hogy rendszerbe szervezve, a mindenkori helyzethez igazodóan a legkedvezőbb árapasztást megcélzó üzemvitelt alakítson ki a vízügyi szolgálat - hangsúlyozták.

Mivel a Tiszán és mellékfolyóin az év bármely időszakában lehet számítani magas és heves árhullámokra, az európai uniós társfinanszírozású projekt célja olyan védelmi szisztéma létrehozása, ami magába foglalja a vízgyűjtő, a folyó és az árapasztó tározó monitoringjának kiépítésével az árvízi tározók összehangolt üzemirányítási, hidrodinamikai modellezési, előrejelzési rendszerének kialakítását és működtetését, elősegíti a szakmailag hatékony, közgazdaságilag racionális vezetői döntések meghozatalát, s biztosítja a kapcsolódó informatikai fejlesztések megvalósítását - fejtették ki.

A fejlesztés révén lényegesen több és pontosabb adat áll rendelkezésre, így pontosabb árvízi előrejelzések készülhetnek (például várható tetőzés ideje, magassága, vízhozama) és részletesebb információk alapozzák meg az árvízi tározók üzemeltetését - olvasható az OVF közleményében.

MTI