Befagyott a Tisza, de a korcsolyázással óvatosan

A Tisza-tavon kialakult jég még nem alkalmas lékhorgászatra, túrázásra és korcsolyázásra. Utoljára 2017-ben volt ezekre példa, az akkor 35–40 centiméter vastagságú jégen. A Tisza folyó jelenleg jégmentes, még a kisebb mellékfolyói sem fagytak be - írja a heol.hu.


Megindult a jégképződés a Tisza-tavon, a kisebb felületű állóvizek már lefagytak

-közölte  Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke.

Ahhoz, hogy jégtúrázni, korcsolyázni, lékhorgászni lehessen teljesen be kellene, hogy fagyjon a tó

A hideg időjárás szilveszterrel érkezett, s január első napjaitól elkezdődött a jégképződés. A nagy kiterjedésű, nyílt vizes területen, például a sarudi vagy a poroszlói medencében még vegyes az állapot: a szélei, zegzugosabb részei már lefagytak, de a nyílt vízen még szabad a vízfelület. A téli időszakot itt töltő vízi madarak éjjel még a vízen töltik a napjuk egy részét, a másik részében meg kijárnak a környék mezőgazdasági területeire táplálkozni. A jég – ahol látszólag be is fagyott – még nem alkalmas arra, hogy rámenjenek a lékhorgászok. Ám, ha ilyen marad az időjárás, akkor még ez is előfordulhat

- fejtette ki a szakember, majd hozzátette, kisebb enyhülés várható, de a hét végéig megmarad éjjel a mínusz 3–4 fok, nappal pedig plusz 2–3 Celsius-fok. Mint mondta, a Tisza folyó viszont teljesen jégmentes.

 

A Kisköre és Dinnyéshát közötti strandok területei, s a gát és a Tisza közötti hullámtéri terület már befagytak. Ezek keskeny, hosszan elnyúló vízfelületek, ezenkívül a nagyobbakon – a több négyzetkilométeres sarudi és poroszlói medencében a partok mentén – is elkezdett kialakulni a jég. Viszont a vízfelületen, amit a vízimadarak használnak, abszolút nincs jég.

 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, Abádszalók, 2020.január 12.