Arany János korától vizsgálja a magyar irodalom változásait a 45. Tokaji Írótábor

Arany János munkásságára, valamint az elmúlt kétszáz év magyar irodalmának közvetítésében bekövetkezett változásokra és kihívásokra fókuszál az idén négynaposra bővült 45. Tokaji Írótábor, amelynek megnyitóját csütörtökön tartották a Tisza-parti kisvárosban.


A hagyományosan a Rákóczi-pincében rendezett eseményen Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az Arany-emlékévre utalva emlékeztetett, a kétszáz évvel ezelőtt született író-költő máig az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb alakja az irodalomnak, ő a modern magyar líra megalkotója, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkáraként pedig két tudományos folyóirat alapítója és főszerkesztője volt.

Tanárként fontos irodalomközvetítői feladatokat is vállalt, éppen ezért volt egyértelmű, hogy az idei tanácskozás tőle induljon ki, majd járja be a rádió, a televízió, a mozgókép és a színház elterjedésének évszázadát egészen a közelmúlt digitális forradalmáig - utalt a tanácskozás alcímére az írószövetség vezetője.

Szentmártoni János megjegyezte, a megszokott plenáris ülések, kiállítások, szoboravatás és versszínházi esték mellett újdonságként többek közt zenei koncerteket, gyermekprogramokat és borkóstolást rendeznek Tokajban és a környező településeken.

MTI