Cikkünkben összegyűjtöttük a nagyobb Tisza menti települések testvérvárosait.

A II. világháború után a nemzetközi együttműködés új formája jelent meg: a testvérvárosok közötti kapcsolat. Az alapgondolat az volt, hogy a népek és a kultúrák találkozását lehetővé tevő testvérvárosi együttműködés gátolhatja az esetleges konfliktusok kialakulását. A kapcsolat nyomán  a különböző országokban lakó, egymástól eltérő kultúrájú emberek közelebb kerülnek egymáshoz.

Egymás jobb megismerése és megértése hozzájárulhat az ellentétek feloldásához, a közös értékek és érdekek felismeréséhez. Így terjedt el világszerte a testvérvárosi mozgalom.

A testvérvárosi kapcsolatokat népek széles körei támogatják, így egy jelentős hozzájárulást jelent az uniós polgárrá válás folyamatában. Az Európai Bizottság monetárisan is támogatja a különböző rendezvényeket, amelyek aktuális európai témákat feldolgozva továbbképző jellegűek, előnyt élveznek azok testvérvárosi, -települési kapcsolatok, ahol az egyik fél a legutóbb csatlakozott országok közül való, hátrányos helyzetű, kistérségi települések projektjei, multilaterális rendezvények és projektek melyek hátrányos helyzetű fiatalokat és csoportokat ölelnek fel.


Település

Testvérvárosok
Csongrád franciaországi AGD településszövetség, amely 8, Limoge környéki, Limusin megyei kistelepülést tömörít magába, Belchatów, Óbecse, Raisio
Szeged Temesvár, Turku, Darmstadt, Marosvásárhely,Odessza, Larnaka, Rahó, Cambridge,Kotor, Liége, Lodz, Weinan (Kína), Nizza, Parma, Pula, Toledo, Szabadka
Szentes Topolya, Bunol, Markgröningen ,Dumbravita,Sankt Augustin, Hof Ashkelon, Kaarina, Skierniewice, Svätuše, Sepsiszentgyörgy
Szolnok Riihimäki,Reutlingen, Nagybánya,Bielsko-Biała,Forlì, Soham, Juza, Eastwood, Rakvere,Szanmenhszia, Jinzhong
Tiszafüred Zenta
Tiszakécske Lübbecke, Gyimesfelsőlok
Tiszaújváros Csíkszereda, Swietochlowice, Zawiercie, Rimaszombat, Ludwigshafen, Friesenheim városrésze
Tiszavasvári Felsőbánya, Körösfő
Tokaj Cormons, Dés, Oestrich-Winkel, Sonoma
Vásárosnamény Vammala, Olgod, Nagykapos, Beregszász

Fotó: Retzlerné Fenyves Ági, Tisza és a Hejő találkozása


Kategória: Érdekességek

Egyre gyorsabban bővül a vízitúrázók száma. Míg régen a kajak- és kenu túrák voltak a legnépszerűbbek, ma már sokan választják a SUP deszkát a hazai vizek felfedezésére. A hagyományos vitorlázás mellett pedig egyre több elektromos hajót találunk a folyókon, tavakon. Mire érdemes figyelni, ha még nem vagyunk annyira tapasztalt vízi kalandorok?

Kategória: Érdekességek

Tisza menti titkok világába vezet minket Dér Zoltán Örvénysodró című modern ifjúsági regényében, amelyet a jugoszláviai magyar író 1975-ben írt. Elsősorban ifjúsági regény, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos olvasmány.

Kategória: Érdekességek

A Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusa után a változás elkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A helyzet azonban nem volt ennyire egyértelmű: egy évvel korábban ugyanis a reformirányzat megbukott.