Szatmárcsekére minden magyarnak érdemes életében legalább egyszer ellátogatnia, ott született ugyanis minden magyar egyetemes imája, a Himnusz és ott nyugszik szerzője, Kölcsey Ferenc.

Minden hivalkodástól mentes, egyszerű sírja van e nemes lelkű embernek, de sokan mégis emiatt utaznak hatalmas távolságokat az ország egyik legeldugottabb szegletébe, hogy láthassák.

Képtalálat a következőre: „szatmárcseke”

Már akkor is nehezen megközelíthető helynek számított, amikor az országhatárok még száz kilométerekkel arrébb húzódtak, állandó támadásban volt a Túr, a Tisza haragjától, és így az utak sokszor járhatatlanok voltak akár hosszú ideig is.

Feltehető, hogy ezeket az időket idézik a temetőben található különleges csónak alakú fejfák, amelyeknek sehol a világon párjuk nincsen.

A legenda szerint azért ilyenek, mert a gyakori tiszai áradások, elöntések miatt csónakkal lehetett csak megközelíteni a temetőt, s később ezek a csónakok alakultak át fejfákká. Azonban errefélé ladikkal jártak és a bárkás,félbárkás és deszkás temetés volt a hagyományos. 

A temető legmagasabb helyére építették Kölcsey Ferenc síremlékét. A Gerendai Antal tervezte hat köroszlopos, felül párkánnyal egybefogott síremlék közepén hasábtalapzaton áll egy Kölcsey feliratos, címeres urna. 

Vannak, akik úgy vélik, hogy az ősi ugor csónakos temetkezési szokás utolsó emléke, ez azonban csak romantikus tévhit. 

Itt található az egész Felső-Tisza legnagyobb, legimpozánsabb sóderpadja, azaz porondja. Kicsit lejjebb meg, a Szóuna nagy kanyarjában az egyik legnagyobb kormorán telepet


Kategória: Látnivalók

Napjainkban már ipari műemlékként tartják számon a Horthy Miklósról elnevezett függőcsatornát, idegen nevén aquadukt-ot.

Kategória: Látnivalók

Móriczéknak Csécsén három házuk volt. Az író részletesen beszámol erről abban a levélben, amelyet 1928-ban írt Orosz Kálmán akkori csécsei lelkésznek. Eszerint a milotai faluvégen volt az országút és egy mezei út találkozásánál az a ház, ahol született.

Kategória: Látnivalók

A kastélyt 1789-ben építette Borbély Sándor földesúr, klasszicizáló későibarokk stílusban. A kastélyban a Borbély családnál, jelentős kulturális és irodalmi élet zajlott, vendég volt a háznál Csokonai Vitéz Mihály is.