Tiszadada nevezetességei közé tartozik a Zathureczkyek kúriája, mely 1831-ben épült klasszicista stílusban.

A kúria 1831-1837 között a grófi család tulajdona volt, majd vétel útján a Kovács család tulajdonát képezte 1957-ig.

Az épület jelenleg közművelődési célokat szolgál, az önkormányzat tulajdona,művelődési házként működik, felújítása a 2000-es évek elején, 2006-ban történt meg.

Tiszalök felől érkezve már a főútról látszik (bal kéz felől) a szépen felújított kastély, amit a Petőfi és a Táncsics út között találunk. Parkolni az épület mellett tudunk. Az udvarán van kiépített parkoló is, de a kaput hétvégén zárva találtam akárcsak a kastélyt.

A kúria földszintes épület, középső részén oszlopos portikusszal.  

A földszintes épület oromzatos portikusszal hangsúlyozott főhomlokzata kilenctengelyes. Ebből a középen elhelyezkedő, félkörös oromzatú bejárati ajtó és mellette egy-egy azonosan kialakított ablak a háromszöges oromzattal lezárt és négy kannelúrázott római dór jellegű oszlop által tartott portikusz mögötti falsíkon helyezkedik el, melyet a portikusz oszlopainak megfelelően négy lizéna tagol. A portikusz háromrészes dór párknyának horonyból és lemeztagból alakított koronázó része által körülvett orommezőben a felkelő nap sugarait jelképező díszítés látható.

2389_20100711_11570181.jpg
Az épület főpárkánya vakolatból húzott, egyszerű függőlemez tagból és egy magas, sima képszék tagozatból áll. A hosszú homlokzatoldalon és a két rövideb oldalon lévő ablaknyílások vízszintes záródásúak, keretezés nélküliek, és a homlokzati síkhoz viszonyítottan tükrösen mélyítettek. A hátsó hosszoldalon a homlokzat középső harmadát kis kiülésű rizalit hangsúlyozza, melyet négy lizéna díszít; ezek középtengelyében a kapunyílás és a mellette levő egy-egy ablak félkörös oromzatú.
Az épület lábazata faragott kő, tetőzete mindkét végén kontyolt, cseréppel borított.

A kastély címe: Tiszadada, Petőfi út 1.

Forrás: muemlek.hu,historicgarden.net


Kategória: Látnivalók

Napjainkban már ipari műemlékként tartják számon a Horthy Miklósról elnevezett függőcsatornát, idegen nevén aquadukt-ot.

Kategória: Látnivalók

Móriczéknak Csécsén három házuk volt. Az író részletesen beszámol erről abban a levélben, amelyet 1928-ban írt Orosz Kálmán akkori csécsei lelkésznek. Eszerint a milotai faluvégen volt az országút és egy mezei út találkozásánál az a ház, ahol született.

Kategória: Látnivalók

A kastélyt 1789-ben építette Borbély Sándor földesúr, klasszicizáló későibarokk stílusban. A kastélyban a Borbély családnál, jelentős kulturális és irodalmi élet zajlott, vendég volt a háznál Csokonai Vitéz Mihály is.