Ha szolnoki kirándulást tervezel és szeretnéd a környéket is bebarangolni, akkor a következő látnivalókat érdemes megtekintened.

A Belvárosi templom

Szolnok legrégebbi műemléke. Az érett barokk stílusban épült Belvárosi Szentháromság templomot ferences rendi szerzetesek emelték a hozzá tartozó kolostorral együtt a 18. század elején. A templom otthont ad a Belvárosi Római Katolikus Plébániának, emellett gyakorta helyszíne komolyzenei koncerteknek is.

Elérhetőségei: 5000 Szolnok, Templom u. 8., 56/371-203, www.szolkat.hu

Zsinagóga – Szolnoki Galéria 

Szolnok egyik legszebb és legkülönlegesebb épülete az 1899-ben felavatott romantikus-mór stílusú Zsinagóga, amelynek terveit Baumhorn Lipót készítette. A Damjanich János Múzeum kezelésében lévő Szolnoki Galéria az ország egyik legimpozánsabb kiállítóhelye, amelyben nagyszabású időszaki tárlatokat és hangversenyeket is rendeznek.

Elérhetőségei: 5000 Szolnok, Templom u. 2., Tel.: 56/513-640, www.djm.hu

 A Tiszavirág gyalogos- és kerékpáros híd

444 méteres, kecses ívével Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja. Az óriási, repdeső szárnyú kérészre hasonlító híd összeköti a belvárost a Tiszaligettel, a város „tüdejével”, a sport és szabadidős intézményeknek helyet adó erdős-ligetes parkkal. A ligeti hídfőnél található a diákok lakatfala, míg a városi hídfőnél egyik legkedveltebb rendezvényterünk, a Tiszai hajósok tere. Rajta jól megfér egymás mellett az I. világháborús emlékmű, Szentgyörgyi István 1926-os alkotása, és az országzászló, valamint Varga Gábor Kérészek násztánca elnevezésű szökőkútja.

Református templom

Az ötszög alakban, vörös téglából emelt épületet Sztehlo Otto tervei alapján 1894 karácsonyán avatták fel. Ritmikus belső tere meglepően izgalmas: a vörösfenyőből faragott padsor, a karzat, az orgona és a pompás, csúcsdíszes szószék is megidézi a gótikát, viszont a szépen ívelt fehér falak a nemes egyszerűséget, a letisztultságot, a reformáció szellemiségét hirdetik. Elérhetőségei: 5000 Szolnok, Tiszaparti sétány 1., tel.: 56/376-810

A Szigligeti Színház

A megye kulturális életének egyik központja. A színház névadója Szigligeti Ede, akinek bronzszobra az épület Tisza felőli oldalán áll. Szemközt található a Szín-Mű-Hely, Szolnok szobaszínháza.

Elérhetőségei: 5000 Szolnok, Táncsics M. u. 20., tel.: 56/422-902, www.szigligetiszinhaz.hu             

 A Tisza Szálló és Gyógyfürdő

barokkos tornya szintén a város egyik jelképe. Török fürdőkre hasonlító híres termálfürdőjében három medence, gőzkabin és szauna várja a pihenni, gyógyulni vágyó vendégeket. A szolnoki hévíz olyan jó minőségű, hogy ivókúrára is alkalmas.

Elérhetőség: 5000 Szolnok, Verseghy park 1. tel: 56/510-850, www.hoteltisza.hu

Rozárium - Magyar rózsák kertje

Szolnok egyik legkedveltebb és leggyönyörűbb zöldterülete: nyáron a virágok bódító illata csalogatja ide az embereket, télen pedig azért sétálnak erre, hogy szippantsanak egyet-kettőt a fagyos Tisza-part friss levegőjéből. Magyarország szinte összes őshonos nemesítésű rózsafajtája megtalálható benne. A kert közepét egy csepp alakú artézi kút díszíti, amely Dr. Béres József, a híres Béres-csepp feltalálója emlékére készült.

Damjanich-szobor

Szolnok egyik nevezetesség a ragyogó, carrarai márványból készült Damjanich-emlékmű, amelyet tíz év adománygyűjtés után 1912-ben avatott fel a város. Radnai Béla szobrászművész alkotása az 1849. március 5-i, győztes szolnoki csatának és hőseinek állít emléket. Azt a pillanatot örökíti meg, amikor a honvéd tábornok vörössipkásai élén bevonul Szolnokra, és ezzel kezdetét veszi a dicsőséges tavaszi hadjárat.

A Szolnoki Művésztelep

A mai Magyarország legrégebbi művésztelepe, 1902-ben épült fel a régi vár helyén. A Művésztelepen havonta megújuló kiállításokkal várja látogatóit a Kert Galéria.

Elérhetőségei: 5000 Szolnok, Gutenberg tér 12/12. tel.:56/230-605, www.szolnokimuvesztelep.com

Kossuth tér

A Kossuth tér évszázadok óta központi szerepet tölt be a Szolnok életében. Kezdetben a kút, az állatvásár és a piac miatt, később az épületei, elsősorban az 1884-ben elkészült eklektikus Városháza miatt. A Damjanich János Múzeum az egykori Magyar Király Szálloda klasszicista tömbjében működik, amely Obermeyer Lajos szolnoki építész tervei alapján 1860-ban készült el. A Kossuth tér 2007-es felújítása után vált ismét igazi közösségi térré. Zsánerszobraival, látványos szökőkútrendszerével a gyerekek és felnőttek kedvence egyaránt.

A Damjanich János Múzeum

az első múzeum Magyarországon, amely már kétszer elnyerte „Az év múzeuma” szakmai elismerést. Állandó és ideiglenes kiállításai mellett az egész megyére kiterjedő, Jászkun kapitányok nyomában című túraútvonal szolnoki állomását is itt találjuk.   

Elérhetőség: 5000 Szolnok, Kossuth tér 4., tel.: 06-56/421-602, www.djm.hu

Tabáni Tájház

A Tabánban a régi tiszai halászok eszközeit, használati tárgyait mutatják be. A tájház májustól szeptemberig, csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Elérhetőség: 5000 Szolnok, Tabán 24., Tel.: 56/421-602, 56/510-151, www.djm.hu        

Tiszaliget, Liget Termálstrand és Élményfürdő

Gyalogosan a Tiszavirág hídon, autóval a Tisza-hídon közelíthető meg a Tiszaliget, amely a megyeszékhely legnagyobb összefüggő zöldterülete, sport- és szabadidő központja.

Sokan keresik fel a Liget termálstrand és élményfürdőt, ahol termál- és élménymedencék, úszómedencék, csúszdapark és wellness szolgáltatások biztosítják a feltételeit a rendszeres mozgásnak és a gondtalan pihenésnek.

Liget Termálstrand és Élményfürdő: 5000 Szolnok, Tiszaligeti sétány, tel.:56/379-701, www.szolnokfurdok.hu                                                      

RepTár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum

A Kelet-európai régió egyik legjelentősebb haditechnikai gyűjteménye. Látogatóközpont, fedett interaktív információs- és szórakoztató komplexum, hangárok, múzeum, szabadtéri repülőgép park, rendezvénytér, repüléstechnikai restaurátor- és demonstrációs központ, légvédelmi eszközök bemutatóterme, tematikus játszótér.

Elérhetőség: 5000 Szolnok, Indóház u. 4-6.,  www.reptar.hu

Sörárium, Interaktív Sörmúzeum

A Sörárium széles közönség számára nyújt kulturálódási és kikapcsolódási lehetőséget. A látogató megismerkedhet a sör történetével, a serfőzési eljárások fejlődésével, a habzó ital emberi kultúrtörténetével, és tudományra gyakorolt hatásával.

Elérhetőség: 5000 Szolnok, Kossuth tér 9. www.sorarium.hu

Széchenyi Parkerdő és Ökoturisztikai Központ, Bagolyvár Vadaspark

A 125 hektáros Széchenyi parkerdőben tematikus kiállítóhelyeket és természetismereti, valamint erdészeti tanösvényt alakítottak ki. A parkerdőben több lovas és kerékpáros útvonal, valamint szabadtéri főző- és tűzrakó hely is van. Itt található az ország legnagyobb ökoturisztikai játszótere is.

A Bagolyvár Vadaspark természetes környezetükben mutatja be Magyarország vadfajait, házi- és hobbiállatait.

Az Erdei Művelődés Háza és Erdei Iskola a környezeti nevelés regionális oktatási központja.

Elérhetőség: 5000 Szolnok, Kaán Károly u. 71., tel.: 20/579-1989, 56/512-110,

www.nefag.hu

B.A.P. Macimúzeum és Kiállítóterem, Rákóczifalva

A kiállításon több száz különleges jelmezbe bújtatott játék mackó tekinthető meg.

Elérhetőség: 5085 Rákóczifalva, Szabadság tér 3., Tel: 20/568-4463, 70/278-4944, www.macimuzeum.hu

Martfű Termál SPA

Martfű város vonzó turisztikai célpont, a természet közelsége,  gyógyhatású termálvize, nyugalmat árasztó légköre és kitűnő rendezvényei miatt. Martfű az egészségturizmusban is kiemelkedő szerepet tölt be, hiszen a Martfű Termál SPA turisztikai komplexum közel 13 hektárt magába foglaló területén minden igény kielégítő szolgáltatást nyújt.

Elérhetőség:5435 Martfű, Ifjúság út 2. Tel: 56/580-570, 56/452-416,  www.martfuspa.hu

Cserkeszőlő Fürdő- és Gyógyászati Központ

Cserkeszőlő legnagyobb kincse Magyarország legmelegebb és ásványi anyagokban leggazdagabb gyógyvízforrása, a 2300 m mélyről jövő 82 °C-os gyógy-termál víz, mely a leggyorsabban ható gyógyvizek egyike. Eredményesen gyógyíthatók a mozgásszervi, rehabilitációs, ízületi, valamint a nőgyógyászati betegségek, illetve kiváló pihentető kikapcsolódás a fürdőben eltöltött idő. A strand részben felújított, részben új, korszerű épületekből áll, a gyógyfürdővel együtt egész évben nyitva tart.

Elérhetőség: 5465 Cserkeszőlő, Fürdő utca 25. Tel: 56/568-465,  www.cserkeszolofurdo.hu

Tiszakürti Arborétum

Az alföldi nagy arborétumokat alapító Bolza-grófok remekműve ez a park, mely minden évszakban felhőtlen kikapcsolódást kínál látogatóinak. Egy 14 m magas kilátóról is megcsodálhatják a 60 hektáros területet, a több mint 900 fajtából álló növénygyűjteményt. Az Arborétumban kalandpark működik.

Elérhetőség: 5471 Tiszakürt, Bolza Gróf út 5. Tel: 56/318-338, 56/568-020,  www.arboreta.hu

 

 


Kategória: Látnivalók

Napjainkban már ipari műemlékként tartják számon a Horthy Miklósról elnevezett függőcsatornát, idegen nevén aquadukt-ot.

Kategória: Látnivalók

Móriczéknak Csécsén három házuk volt. Az író részletesen beszámol erről abban a levélben, amelyet 1928-ban írt Orosz Kálmán akkori csécsei lelkésznek. Eszerint a milotai faluvégen volt az országút és egy mezei út találkozásánál az a ház, ahol született.

Kategória: Látnivalók

A kastélyt 1789-ben építette Borbély Sándor földesúr, klasszicizáló későibarokk stílusban. A kastélyban a Borbély családnál, jelentős kulturális és irodalmi élet zajlott, vendég volt a háznál Csokonai Vitéz Mihály is.