A következőkben a halak és rákok kifogásának régebben használt, jól bevált módszereit nézzük meg.

Horgászat/halászat

Halászat fáskosárral

Vizek mentén nagy divat volt, hogy vesszőkosárral halásztak.

Először is belegázolnak a vízbe és meregetni kezdenek. Ily módon megszűrik a vizet. Ha benne marad a hal a kosárban, akkor azt a derekukon lévő zsákba teszik, illetve kidobják a partra.

 

Herman Ottó: A magyar halászat könyve című művének illusztrációja 

Halfogás taposással

Nagy hőség hatására nyáron leapadnak a vizek. Az iszapban, sárban elég sok hal marad.

A halászok ilyenkor többedmagukkal tapossák az iszapot. Fölkavarják az iszapot, a hal pedig feljönne a víz tetejére "levegőzni".

Víz nincs, ami a halat elfedje, szabadkézzel kifogható.

A kárász mélyebben bújik az iszapba, azt az ember a lábával megérzi, és kiemeli, kidobja a partra.

 

Rák fogása

A rák a szatmári vizekben, folyókban nagymértékben tenyészett régen. Fogyasztása régebben gyakori volt, ma ínyencség.

Rákfogás ráccsal

Régen kiöregedett tűzhelyrostéllyal rákot fogtak. A rácsra húsdarabot, vagy kettévágott kis halat kell kötni, és leengedni a víz fenekére. Este, amikor megjelennek a rákok, rámásznak a rácsra, hogy lecsipdessék a húsdarabokat. Ha gyorsan felhúzza az ember a rácsot, a rák nem tud elmenekülni.

Van, hogy egy húzással 2-3 rák is csapdába esik.

Rákfogás kézzel

Különösen a Túr padmarjában volt sok rák. Ha begázoltunk a folyóba, és puszta kézzel benyúltunk a partszélek alá, vagy az odúkba. Dobáltuk ki a partra a rákokat, nem volt baj, ha csípte a kezünket.

 Képtalálat a következőre: „rákfogás régen”

Rákfogás vesszővel

Meghasítottunk egy pálcadarabot és belecsíptettünk egy gilisztát, vagy egy darab húst, amely már büdösödött.

Leeresztjük a vízbe. A rák észreveszi, tapogatja, rákapaszkodik. Addig kínlódik vele, míg a rákász észreveszi, és óvatosan kihúzza a vízhól.

Forrás: horgaszat.hu, Nemere Ilona:A Tiszai halászlé ...és egyéb halétkek , wikipedia

 


Kategória: Érdekességek

Egyre gyorsabban bővül a vízitúrázók száma. Míg régen a kajak- és kenu túrák voltak a legnépszerűbbek, ma már sokan választják a SUP deszkát a hazai vizek felfedezésére. A hagyományos vitorlázás mellett pedig egyre több elektromos hajót találunk a folyókon, tavakon. Mire érdemes figyelni, ha még nem vagyunk annyira tapasztalt vízi kalandorok?

Kategória: Érdekességek

Tisza menti titkok világába vezet minket Dér Zoltán Örvénysodró című modern ifjúsági regényében, amelyet a jugoszláviai magyar író 1975-ben írt. Elsősorban ifjúsági regény, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos olvasmány.

Kategória: Érdekességek

A Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusa után a változás elkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A helyzet azonban nem volt ennyire egyértelmű: egy évvel korábban ugyanis a reformirányzat megbukott.