Tiszafüred a Közép-Tiszavidék egyik legjelentősebb, több évszázados múltra visszatekintő fazekas központja. Országos hírnevét a 19. században virág- és madárdíszes edényeivel alapozta meg. Cikkünkben megnézzük,milyen mesterek munkáival találkozhatunk,ha Tiszafüredre látogatunk.

Szűcs Imre-fazekas, Szűcs Andrea- fazekas, Szűcs Judit- egy fazekas dinasztia munkássága

Szűcs ImreSzűcs Andrea munkája 1

Szűcs Imre

A magyar fazekas népi iparművészet jeles személyisége, szakmában elfoglalt rangját számos díj, elismerés övezi. A Népművészet Mestere, aki 1964-ben kezdte pályáját Karcagon Kántor Sándor műhelyében.

Tiszafüredi műhelyét 1972-ben alapította, itt tanította ki feleségét, Erzsébetet és lányait, Andreát és Juditot a fazekasság minden fortélyára.

Mára az ország egyik legkiemelkedőbb családi műhelyét alakították ki, ahol három mester dolgozik együtt, egyéni arculatukat is bemutatva. A híres tiszafüredi fazekas hagyományok hiteles követői és továbbéltetői, akik nem idegenkednek az újszerű megoldásoktól és kihívásoktól. Műhelyükben szívesen fogadják az érdeklődőket, vásárlókat, egyedi elképzelések, igények megrendelőit.

Szűcs Imre lánya, Szűcs Andrea és Szűcs Judit is követte édesapja mesterségét. Nézzük miképp nyilatkoznak saját munkájukról.

Szűcs Andrea

Ahogy ő vallja: "A különböző stílusok és az egyedi „megfogalmazás” egy stíluson belül nagyon színes egyéniséget, illetve alkotási módot takar. Az én pályafutásom célja szintén: „mást alkotni” mégis tagadhatatlanul érvényre juttatni a tiszafüredi stílusjegyeket."

Szűcs Judit

A következőket nyilatkozta: "A tiszafüredi hagyományokat szeretném folytatni, de természetesen igyekszem megismerni más stílusokat is, ezért szívesen keresem fel az ország fazekasműhelyeit."

 A munkásságuk személyesen is megtekinthető. Szeretettel várnak minden érdeklődőt, aki kíváncsi, hogyan lesz egy marék agyagból mindennapi használat tárgy, mesterremekek.Megtekinthető: az agyag előkészítés ülepítő medencében, agyaggyúrás, korongozás, fülezés, beöntés, karcolás, írókázás, égetés műveletei.

Látható a híres Miska Kancsó korongozása, pofázása, tányérok esztergálása, csuprok fülezése, tányérok dongózása.Egyedi étkészleteket és italkészleteket, illetve használati tárgyakat rendelhetnek.

Csoportok részére időpont egyeztetés szükséges, foglalkozások és bemutatók tartása lehetséges az év bármely szakában.

További információ: http://szucskeramiak.hu/

Elérhetőségek:

5350 Tiszafüred, Belsőkertsor utca 4 A

Telefonszám: +36 59 351 483; +36 70 321 92 53

E-mail cím: szucskeramia@interware.hu

Nagyné Török Zsóka – fazekas

Edényei főleg tiszafüredi hagyományokat őriznek, legkedvesebb alkotásai is a helyi tradicionális cserepek; a huszárt megjelenítő boros edény a miskakancsó, a pálinkás butella és a fehér, vörös, zöld és fekete színűre festett tányérok és tálak.

Műhelyében a füredi edények mellett más fazekas központok áttört és karcolt díszítésű kerámiái is megtalálhatók. Étel – és italkészletei egyéni stílusa tükörképei. Újdonságként sütő-főző edényeket készít, melyek jól használhatók a konyhában, tálaláskor pedig az étkezőasztal díszei. Ezen tárgyakon kívül megrendelésre is készít fazekas termékeket.

1998-ban nyitotta saját műhelyét, amelybenaz önálló alkotómunka lehetőségét is megteremtette. Az érdeklődőknek szívesen bemutatja a szakma fortélyait, a bátrabbak pedig próbára is tehetik tehetségüket.

Családi és csoportos foglalkozásra is van lehetőség, előzetes egyeztetéssel.

Farkasné Török Zsóka

Elérhetőségek:

5350 Tiszafüred Szőlősi út 27

Telefonszám: +36 59 353 538

E-mail: torokzsoka@freemail.hu

 

 Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház 

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

Tiszafüred hagyományos, halmazos, zeg-zugos jellegű településrészén áll a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház, a Malom utca 14. számú telken. 1975-ben nyilvánították népi műemlékké.

1980-ban jött létre a Tájház, amely időszakos nyitva tartásával Tiszafürednek és környékének egyik érdekes és fontos muzeális kiállítóhelye. Ennek a XIX. század közepén épült háznak a lakói ugyanis a Nyúzó-fazekasok, – apa és fia – voltak. Az idősebb és ifjabb Nyúzó Gáspár a híres füredi fazekasság jeles képviselői voltak. A nagyhírű mesterség és az ismert fazekas-dinasztia örökségének állít emléket ez a ház, amely eredeti környezetében mutatja be az egykori fazekasmesterek élet- és munkakörülményeit. Az épület és az intézmény ily módon számottevő építészeti és kultúrtörténeti értéket képvisel.

Elérhetőség:

Tiszafüred, Malom u. 14.

Tel.: 59/ 352-106

E-mail: kisspalmuz@gmail.com


Honlap és további információ: www.djm.hu 


Forrás: tiszafüred.huKategória: Népművészet

Két múzeum egy intézmény: a Tokaji Múzeum és a Világörökségi Bormúzeum.
Tokaj város sokszínű kulturális életének sarokköve a Tokaji Múzeum. A Világörökségi Bormúzeummal kiegészülve pedig egyedülálló látványosság.

Kategória: Népművészet

Cikksorozatunkban folytatjuk a népművészeti örökségek feltárását a Tisza mentén.