Receptek
A csongrádiakat mindig szoros kapcsolat fűzte a Tiszához. Hajdan a folyó biztosította táplálékukat, megélhetésüket, építőanyagot házaik építéséhez. A történelem során védelmet és menedéket nyújtott a környék lakóinak. Az itt élők fő megélhetési formája hosszú évtizedeken keresztül a halászat volt. Halászcsaládok, mondhatni halászdinasztiák lakták a mai Belvárost. Ez a terület halászfalu névvel vonult be a köztudatba.
Így nem véletlen hogy a leghíresebb ételeik egyikének alapanyaga a hal.
Nézzük meg, hogyan készül a csongrádi halászlé.
A Csongrádon készülő halászlé alapvetően a szegedi halászléhez hasonlít, hiszen készítésekor alaplében főzzük meg a halfilét és az elkészült ételt tészta nélkül, friss kenyérrel tálaljuk.
2 kg ponty
40 dkg (3 nagy fej) vöröshagyma
2 liter víz
Só, bors, piros őrölt paprika és egyéb fűszerek ízlés szerint
A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk(A halászlébe szánt halakat filézzük, és a darabokat besózzuk, legalább négy órán át hűtőben tároljuk.)
Hideg vízben feltesszük főni a csontokat és a megtisztított apróhalat (kárász, keszeg, törpeharcsa)jó puhára megfőzzük, fűszerekkel együtt 2-2,5 órát.
Az alapléhez hal kilónként 20 dkg apró kockára vágott vöröshagymát, egy fehérpaprikát, kevés kockázott paradicsomot teszünk és annyi fűszerpaprikát, hogy éppen csak egy kis színt kapjon.
Az alaplevet több órán keresztül főzzük, míg minden alapanyag teljesen puhára fő.
Majd a hal és csontos darabokat egy sűrű szitán átpaszírozzuk, így egy sűrű halhús pép kerül a szálkamentes lébe.
Az alaplevet visszatesszük a tűzre és felforraljuk, majd adunk hozzá sót és hal kilogrammonként 1 teáskanál őrölt fűszerpaprikát és egészben néhány csípőset.
Ezt követően a tiszta, sózott haldarabokat belehelyezzük a lébe, főzzük 15 percet és tálaljuk. Erős paprikát és friss kenyeret kínálunk hozzá.
Forrás: csongrad.hu
Számos recept létezik a harcsapaprikásra, ahogy számos köret is ismert mellé. Ezekből mutatunk be egy garantáltan bevált receptet.
Ebben a cikkünkben Nemere Ilona A Tiszai halászlé ...és egyéb halétkek című szakácskönyvéből ismerhetjük meg a rácponty elkészítésének egyik módját