Csóka-e az ismert mondókában szereplő madár? Cikkünben ennek járunk utána.

Mindenki számára ismert a gyermekek körében nagy népszerűségnek örvendő mondóka a Csip csip csóka, amely így hangzik:

Csip-csip csóka,
vak varjúcska.
Komámasszony kéreti a szekerét,
nem adhatom oda, tyúkok ülnek rajta.
Hess, hess, hess!

De elgondolkodtunk már azon, hogy mi az a vak varjú? A csókákhoz van köze, ahogy azt az első sor sugallja?

Elárulom, nem. Egy teljesen más madárrendbe tartozó fajra van utalás a versben. Róla olvashattok a továbbiakban.

A vakvarjú a bakcsó népies neve, ezen kívül még ismerheted kvakvarjú, oláhpap, kakcsó, vasfejű vakkánya néven is.

Amit érdemes róla tudni:

A bakcsó

A gólyaalakúak rendjébe, ezen belül a gémfélék családjába tartozó faj.

Bujkáló természetű, szürkület idején lesz aktív, épp ezért hívják éjszakai hollónak is, nappal pedig csapatosan pihen élőhelyén, a nádasok vízközeli peremén, fűzfákon.

A gémfélék többségéhez hasonlóan költőtelepeket alkot, elsősorban a nádasban, fűzbokrokban, ártéri fákon. A telepen belül minden hímnek megvan a maga territóriuma, amit látványosan védelmez a betolakodókkal szemben: leszegi a fejét és felborzolja nyakán, hátán és a mellén a tollait, közben rövid kiáltásokat hallat.
A partnert viszont csőrfenéssel és jelképes tollápolással üdvözli.

Képtalálat a következőre: „bakcsó”

Bár társas lény, inkább magányosan vadászik: halakat, békákat, vízirovarokat, kisemlősöket fogyaszt. Ha fiókái vannak, nappal is kutat táplálék után.

Elsősorban a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Kis-Balaton vidékén fordulnak elő, de gyérebb állománnyal az egész Dél-Alföldön, a Tisza mentén, a Velencei-tónál és a Kisalföldön, valamint Délnyugat-Magyarországon is találkozhatunk. 

Forrás: http://fishingandhuntingtv.com


Kategória: Érdekességek

Egyre gyorsabban bővül a vízitúrázók száma. Míg régen a kajak- és kenu túrák voltak a legnépszerűbbek, ma már sokan választják a SUP deszkát a hazai vizek felfedezésére. A hagyományos vitorlázás mellett pedig egyre több elektromos hajót találunk a folyókon, tavakon. Mire érdemes figyelni, ha még nem vagyunk annyira tapasztalt vízi kalandorok?

Kategória: Érdekességek

Tisza menti titkok világába vezet minket Dér Zoltán Örvénysodró című modern ifjúsági regényében, amelyet a jugoszláviai magyar író 1975-ben írt. Elsősorban ifjúsági regény, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos olvasmány.

Kategória: Érdekességek

A Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusa után a változás elkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A helyzet azonban nem volt ennyire egyértelmű: egy évvel korábban ugyanis a reformirányzat megbukott.