"Jelszó lett a Tisza kanyargásán, hogy: - Mit kínlódsz vele, mit kínlódsz vele."

Aki a kriminalisztika területén jártas egy kicsit is, annak Tiszazug neve ismerősen csenghet, ugyanis a XX.század egyik, az egész világban elhíresült gyilkosságsorozata kötődik a tájegységhez. Elég beszédes számadat, hogy a New York Times 15 alkalommal közölt a lapjain az ügy fejleményiről információkat.

A bűnügy során 1929-ben 28 embert állítottak bíróság elé, akikre összesen 162 gyilkosságot tudtak rábizonyítani. Ez a szám jóval magasabb lehetett, ennyi főnél tudták kimutatni a holttestben az arzént. Az elkövetők asszonyok voltak, akik egyszerű megoldásnak tartották, hogy megszabaduljanak nem kívánatos családtagjaiktól, legyen az férjük, gyermekük.

Akkoriban sok volt a beteg, sok volt a háborúból hazatért sérült, kevés volt a gyógyszer, és a pénz a gyógyításra, és felütötte a fejét az eszement gyilkolási láz.

Móricz Zsigmond is foglalkozott az eseményekkel,Tiszazugi méregkeverők művében. Leír egy bírósági tárgyalási jelenetet, ahol döbbenten figyelhetjük meg, hogy megbánás nélkül, kezdetben mellébeszéléssel, majd hideg tekintettel,az ártatlanság arckifejezésével vallják be anyák, hogy megmérgezték arzénnel gyermeküket, férjüket.

Az asszonyok igyekeztek a bábára terelni a bűnelkövetés vádját, de kiderült, hogy mindig közük volt az elkövetéshez.

Móricz azt is leírja művében, hogy miként fedezte fel a bábaasszony, hogy a légypapírral ölni lehet.

Ez a felfedezés számtalan emberéletet követelt a következőkben Tiszazug,különösen Nagyrév lakosságának körében.

A gyilkossággal vádolt asszonyok

Fotó: Wikipédia/Bodó Béla

"Leöntötte a tányérokról a légyvizet s beletöltötte a kis kutya szájába. A kutya is megdöglött tőle.

- Hisz ez nagyszerű, - mondta a boszorkány, - ez jó, ez kell. Csinált ilyen légyvizet, visszament a beteghez, beadta neki: az is megdöglött."

- így fedezte fel a bába, hogy micsoda méreghez tud hozzáférni. Ezt a titkát használta ki elkeseredett emberek jajveszékelésén, és hajtották végre a számtalan gyilkosságot, mindezt a "mit kínlódsz vele" jelige alatt.

Az ítéletek alapján hat asszony kapott halálos ítéletet. Hármat felakasztottak, egyet felmentettek, két asszony büntetését pedig életfogytiglanra változtatták. Őrajtuk kívül még 8 embernek kellett élete végéig börtönben maradnia, a többi asszony pedig 5-10 évet kapott.

Aki mélyebben elszeretne merülni a történtekben, az eseményeket egy tanulmánykötet Mátay Mónika történész szerkesztésében részletesen feldolgozza.

Fotó:origo.hu


Kategória: Érdekességek

Egyre gyorsabban bővül a vízitúrázók száma. Míg régen a kajak- és kenu túrák voltak a legnépszerűbbek, ma már sokan választják a SUP deszkát a hazai vizek felfedezésére. A hagyományos vitorlázás mellett pedig egyre több elektromos hajót találunk a folyókon, tavakon. Mire érdemes figyelni, ha még nem vagyunk annyira tapasztalt vízi kalandorok?

Kategória: Érdekességek

Tisza menti titkok világába vezet minket Dér Zoltán Örvénysodró című modern ifjúsági regényében, amelyet a jugoszláviai magyar író 1975-ben írt. Elsősorban ifjúsági regény, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos olvasmány.

Kategória: Érdekességek

A Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusa után a változás elkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A helyzet azonban nem volt ennyire egyértelmű: egy évvel korábban ugyanis a reformirányzat megbukott.