A Tisza-tó változatos élőhelyeinek, mozaikosságának köszönhetően igen gazdag élővilág alakult ki.

Területén 14 féle növénytársulást tartanak számon, melyek közül a legjellemzőbbek a vízi növénytársulások, a mocsártársulások és az erdőtársulások. A hínártársulások nagy területeket borítanak be a tározó területén. Legjellemzőbb tagja a védett sulyomhínár, aminek előretörése háttérbe szorítja az értékes fehér tündérrózsa állományait. Látványos tagjai a vízi társulásoknak még a sárga virágú vízitök és a tündérfátyol.

A rovarfogásra módosult közönséges rence apró, szelepekkel nyitható hólyagokkal ejti csapdába az apró vízi gerincteleneket.

A víz alatti hínártársulások fontos tagja a süllőhínár. A mocsaras részeket a nád és a gyékény dominanciája jellemzi. Ezekben a társulásokban megtalálható még a tavi káka, virágkáka, de jelentős növényei közé tartoznak például az ágas békabuzogány, éles sás, réti füzény, vízi peszérce, vízi menta, vízmelléki csukóka, gyilkos csomorika és ebszőlő csucsor.

Utóbbi két növényre fokozottan figyeljünk, hiszem mind a két faj halálosan mérgező.

Az uralkodó erdőtársulás a puhafa ligeterdő, más néven a fűz-nyár ligeterdő is, amely a társulást alkotó fajokról, vagyis a fehér fűzről, a fehér, szürke és fekete nyárról kapta a nevét.

Sajnos nagy számban vannak jelen az úgynevezett invazív fajok, mint például a gyalogakác, zöld juhar vagy az amerikai kőris.

Az ártéri erdők aljnövényzete szegényes, de vízállásos években megjelenhetnek bennük a mocsártársulásokra jellemző fajok, többek között például a nyári tőzike, mocsári nőszirom, széleslevelű békakorsó…stb. Hatalmas függönyöket képesek viszont alkotni a különböző szőlőfajok (parti szőlő, ligeti szőlő, vadszőlő).

Forrás: hnp.hu

Fotó:Jean-Michel Puyau‎


Kategória: Érdekességek

Egyre gyorsabban bővül a vízitúrázók száma. Míg régen a kajak- és kenu túrák voltak a legnépszerűbbek, ma már sokan választják a SUP deszkát a hazai vizek felfedezésére. A hagyományos vitorlázás mellett pedig egyre több elektromos hajót találunk a folyókon, tavakon. Mire érdemes figyelni, ha még nem vagyunk annyira tapasztalt vízi kalandorok?

Kategória: Érdekességek

Tisza menti titkok világába vezet minket Dér Zoltán Örvénysodró című modern ifjúsági regényében, amelyet a jugoszláviai magyar író 1975-ben írt. Elsősorban ifjúsági regény, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos olvasmány.

Kategória: Érdekességek

A Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusa után a változás elkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A helyzet azonban nem volt ennyire egyértelmű: egy évvel korábban ugyanis a reformirányzat megbukott.