Állatok közül elsősorban a halakról és madarakról rendelkezünk rengeteg információval. Az egyéb gerinces csoportokról kevesebbet tudunk.

A gerinctelenek közül a vízi gerincteleneket ismerjük jobban, a szárazföldi gerinctelen fauna viszont igen szegényes. Nagy számban vannak jelen a szúnyogok, árvaszúnyogok, szitakötők, evezőlábú rákok…stb.

A Tisza-tó egyik leglátványosabb jelensége, a június elején lezajló tiszavirágzás is hazánk legnagyobb kérészfajához, a tiszavirághoz köthető.

A tározó halfaunája rendkívül gazdag. Jelenleg több mint 50 halfajt ismerünk a területről, melyek közül gyakran találkozhatunk többek között a dévérkeszeggel, ezüst kárásszal, ponttyal, süllővel, harcsával és a csukával.

A korábban folyóvizekre jellemző halfajok dominanciája alábbhagyott és az állóvizekre jellemző halfajok kerültek többségbe. Kétéltűek közül elsősorban az úgynevezett zöld békákkal lehet találkozni.

Ez a név három fajt is takar, a tavi, kis tavi és kecskebékát, akik kinézetre nagyon hasonlítanak egymásra, de a hangjuk alapján nagyon jó el lehet különíteni egymástól. Mind a három nagyon gyakori nálunk, de emellett gyakran lehet hallani a vöröshasú unkák és a zöld levelibékák jellegzetes hangját is.

A gőtéket már annál nehezebb megfigyelni, hiszen könnyen észrevétlenek tudnak maradni, ráadásul nem is adnak ki semmilyen hangot, ami elárulná őket.

Hüllők közül leggyakrabban a vízisiklóval lehet összefutni. Bár sokan nézik viperának, nem mérges kígyó, ráadásul vipera nem él a tó környékén. Ennek ellenére nem érdemes megfogni, mert egy rendkívül büdös pézsmaszagú váladékkal védekezik, komolyabb esetben még akár haraphatnak is.

Egy másik jellegzetes hüllőfaj a mocsári teknős, ami Magyarországon az egyetlen őshonos teknősfaj. Sajnos gyakran lehet találkozni a terráriumi állatként betelepített vörösfülű ékszerteknősökkel, amik nagy veszélyt jelenthetnek a mi teknősünkre.

tt fontos megjegyezni, hogy Magyarországon minden hüllő és kétéltűfaj védelem alatt áll.

   

A halak mellett a másik legismertebb csoportot a madarak alkotják. A Kiskörei-víztározó a madarászok számára igazi paradicsom, hiszen tavon és környékén közel 200 madárfajft figyeltek már meg, ezek közül 73 fészkelőként is jelen van a területen. Jelentősebb fajok közülük a rétisas, barna kánya, kis kárókatona, kis kócsag, nagy kócsag, kanalasgém…stb. A tó, jelentős szerepet tölt be a madárvonulásban.

Ilyenkor akár 80-100 ezer madarat is lehet látni egyszerre. Nagy számban vonulnak át a különböző réce- és lúdfajok, mint például a nyári lúd, nagy lilik, tőkés réce, kerceréce, akiket számos ragadozómadár követ (rétisas, vándorsólyom). Olykor-olykor egészen érdekes sőt, igen ritka madarakba is bele lehet futni (búvárok, halfarkasok). Emlősök közül a hódot érdemes kiemelni, aminek a nyomait (vár, rágott fák) érdemes keresni, hiszen magát az állatot nehezen lehet megfigyelni. Szintén nehéz megfigyelni a vidrát, vagy a vadmacskát is. A Tisza magasabb részein őzek és vaddisznók is előfordulnak.

A Tisza-tavi Vízi Sétányon és Tanösvényen számos, a Tisza-tóra jellemző faj megfigyelhető, csupán nyitott szemmel és füllel kell járni és türelmesnek kell lenni. A pallók mentén haladva érdemes csendben közlekedni, hiszen például az egyszerű, barna színezetű nádi énekesmadarak könnyen észrevétlenek tudnak maradni, viszont gyönyörű hangjukkal felhíjvák magukra a figyelmet.

A békákat is legegyszerűbben jellemző hangjukról tudjuk megismerni, de ha hangosak vagyunk ügyesen elbújnak, ugyanúgy a mocsári teknős is, mivel ő sem szereti a zajos látogatókat. A pihenőszigeten érdemes kicsit elidőzni, hátha szemünk elé kerül a hermelin, vagy a vízisikló, ami a számukra hátrahagyott kupacokban lelnek menedéket. A madárvártákban távcsövek és egy teleszkóp is rendelkezésre állnak, hogy olyan fajokat is meg tudjunk figyelni, amelyek messzebb találhatóak tőlünk, és szabad szemmel alig, vagy egyáltalán nem is láthatók.

A szemfülesebbek az apró rovarokat is észrevehetik, amelyek a növényzetben bújkálnak, vagy gyorsan cikáznak a levegőben. A szitakötők változatosságát is érdemes megfigyelni, hiszen nem csak egyetlen fajuk fordul elő nálunk. A Tanösvényen megtalálható jellegzetes, szép és/vagy érdekes növényfajok felismerését ismertető táblák segítik.

A Vízi Sétányon 2015-ben megfigyelt állat- és növényfajok listája megtekinthető és letölthető

itthttp://www.hnp.hu/uploads/documents/fajlista.pdf

Forrás és fotók:hnp.hu


Kategória: Érdekességek

Egyre gyorsabban bővül a vízitúrázók száma. Míg régen a kajak- és kenu túrák voltak a legnépszerűbbek, ma már sokan választják a SUP deszkát a hazai vizek felfedezésére. A hagyományos vitorlázás mellett pedig egyre több elektromos hajót találunk a folyókon, tavakon. Mire érdemes figyelni, ha még nem vagyunk annyira tapasztalt vízi kalandorok?

Kategória: Érdekességek

Tisza menti titkok világába vezet minket Dér Zoltán Örvénysodró című modern ifjúsági regényében, amelyet a jugoszláviai magyar író 1975-ben írt. Elsősorban ifjúsági regény, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos olvasmány.

Kategória: Érdekességek

A Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusa után a változás elkerülhetetlenné vált Magyarországon is. A helyzet azonban nem volt ennyire egyértelmű: egy évvel korábban ugyanis a reformirányzat megbukott.