Nagy lilik


Magyarországon a legnagyobb számban előforduló vadlúdfaj. Október és március között nyári ludakkal és vetési ludakkal keveredett csapatai minden jelentősebb vizes élőhelyen megfigyelhetőek.  A vízparthoz közeli, nyílt élőhelyeket kedveli.

Vizek közelében, folyóparton, tengerparti dombokon költ. A Kárpát-medencében rendszeres vendég, néha áttelelő példányok is előfordulnak. A vízparthoz közeli, nyílt élőhelyeket kedveli. 

A test tollazatának színe sötét szürkésbarna tónusú. A homlokán jól látható fehér folt található, amelynek szélessége a csőr szélességével megegyező, nagyjából a szemek vonaláig ér és felül lekerekített.  Hasán feltűnő, széles, fekete keresztsávok húzódnak. A homlokfolt alakja és a has csíkozása egyedenként különböző lehet. Farcsíkja, fara és alsó farkfedői fehérek.Szeme sötétbarna, csőre rózsaszín, lába élénk okkersárga.

A szárny csúcsa a fark végéig ér. Hangja éles "lilik-lilik", erről kapta a nevét. A költőterületen elsősorban fűféléket eszik, az átvonulók nálunk főleg kukoricatarlókon, vetéseken és repceföldeken táplálkoznak.

Forrás: http://www.tiszatoelovilaga.hu/nagy-lilik/