Fogas vagy süllő?


ugyanarról a halfajtáról van szó

Miért van mégis két neve? Mert a Balaton környékén fogasnak nevezik, a Tisza mentén pedig süllőnek. A hal elnevezése tehát attól függ, hol fogják. ki. 

A süllő a tokfélék mellett sík vidéki vizeink legértékesebb hala, úgy ízletes húsa mint mesterséges szaporíthatósága folytán.

 Nálunk mindkét faja honos, úgy a fogassüllő  mint a kősüllő, melyeket könnyű egymástól megkülönböztetni, mivel a fogas süllő karcsúbb, feje hegyesebb és pásztái halványak, míg kősüllőé sötétebbek.

A fogassüllő jobban és aránylag gyorsabban fejlődik, emiatt csakis ezt szaporítják mesterségesen, kizárólag peték útján. Húsa is keményebb és ízesebb mint a kősüllőé. Az utóbbiról némelyek azt állítják, hogy egészen ízetlen.

Ez azonban már túlzás, mert jó biz az, csak volna mindig. Teljesen megegyeznek azonban abbeli tulajdonságukban, hogy mindkettő gyanakvó, óvatos és különösen igen válogatós a csaliban. Holt csalira süllő ritkán megy, mert gourmand és a dögöt megveti.

Egyéb, a horgászt közelebbről érintő tulajdonságait illetőleg kiemeljük, hogy a süllő, mint minden ragadozó, rablóhal napkőzt legtöbbnyire lesben áll, víz alatti tuskók, kövek közt vagy a fenék mélyedéseiben és csak kora reggel vagy késő este indul préda után. 

Képtalálat a következőre: „Fogas vagy süllő? horgász”

Forrás: horgasz.hu