Víz világnap a természet jegyében

Itt Magyarországon a tiszta ivóvíz sokszor karnyújtásnyira van - épp csak a csapig kell elmenni akár otthon, akár az iskolában, vagy a munkahelyen vagyunk. Vannak azonban olyan országok, ahol egész más a helyzet, sokszor gyerekeknek kell 6 km-t gyalogolniuk naponta, hogy vízhez jussanak! A szennyezett ivóvíztől, a rossz higiénés körülmények miatt megbetegszenek, kevesebbet vannak az iskolában. Ez nincs így jól! Az együttérzés kifejezése hívta életre a „Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water”) nemzetközi akciót. A Duna Múzeum e gondolatok jegy


Mit kell tennetek?

Valóban csak néhány lépésre van az ivóvíz hazánkban? Talál a fáradt vándor kutat, ahol szomját olthatja? Szervezzetek 6 km-es gyalogtúrát (oda-vissza) egy közkúthoz. Ezek pontos helyét megtudhatod a www.kozkutak.hu honlapról. Az egyik hátizsákba tegyetek 6 liter vizet, felváltva vigyétek és indulás! (Amikor visszaértek, beszéljétek meg mire elegendő a 6 liter víz, és használjátok fel a megbeszéltek szerint, ne vesszen kárba a drága ivóvíz!) Beszéljétek meg, milyen lenne, ha mindennap ehhez a kúthoz kellene lejárnotok vízért, majd kannákban hazacipelni.

Kik? 
Jelentkezhetnek baráti társaságok, kisebb közösségek (max. 30 fő) korosztályi megkötés nélkül. Természetesen a fiatalabbak mindig kérjenek fel legalább egy felnőttet kísérőnek. Mindenképpen biztonságos útvonalat válasszatok!

Amit várunk: 3 fotót az alábbi témákban, jpg formátumban, max. 500 kB/kép, melyet töltsetek fel a pályázati felületre!

  1. Készítsetek egy, a vízhiánnyal küzdő területeken élők mindennapi gondjairól, a problémák okairól szóló tablót.
  2. A kirándulás során készült fotó, melyen a kút vagy a helye (ha már leszerelték időközben) és a csapat is jól látható!
  3. Térkép (lehet rajzolni is) az útvonalról.

Meddig?
A pályázatokat 2018. március 6.-án éjfélig szükséges beküldenetek! 
Előtte regisztrálni itt tudtok: http://dunamuzeum.hu/moodle/login/index.php 
Egy e-mail címről csak egy regisztráció történhet!     

Értékelés: 
A pályázat elsődleges célja a figyelemfelhívás, a közös élmény és együtt gondolkodás. Sorsolással döntjük el, mely csapatok képviselői vehetnek részt a 2018. március 21-én Székesfehérváron rendezendő Országos Víz Világnap díjátadó ünnepségen. Az ünnepségen való részvételre lehetőséget kapó csapatok nevét 2018. március 14-én, a vizvilagnap.hu honlapon tesszük közzé. A beérkezett fotókat a vizvilagnap.hu oldalon egy google térképen fogjuk megosztani.

Forrás: vizvilagnap.hu