Virágeső a Tiszába - megemlékezések Szolnokon és Kiskörén

Ökológiai katasztrófát előidéző események láncolata kezdődött meg 18 évvel ezelőtt, január 30-án este Romániában, amikor átszakadt egy bányászati cég cianidos zagytározójának töltése, és az ott felhalmozott százezer köbméternyi mérgező elegy több vízfolyáson keresztül a Tiszába jutott. A soha nem tapasztalt léptékű szennyezés két nappal később ért hazánk területére, majd levonulva a folyón megtizedelte annak élővilágát. Azóta február 1. a Tisza élővilágának emléknapja.


Az idei megemlékezést február 1-én 11 órai kezdettel rendezi a szolnoki önkormányzat a Tiszavirág-hídnál. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság részéről a cianidszennyezés levonulását Lovas Attila igazgató idézi fel. A program hagyományos zárásaként a résztvevők megkoszorúzzák a szőke folyót.
Kiskörén február 2-án (a vizes élőhelyek világnapján) 11 órától tart megemlékezést a helyi Vásárhelyi Pál Egyesület a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökségének épülete előtti partszakaszon, ahol Fejes Lőrinc szakaszmérnök osztja meg gondolatait a 18 évvel ezelőtti védekezésről. Ezen a helyszínen ugyancsak megkoszorúzzák a Tiszát. 

 

Forrás: kotivizig.hu