Vadonatúj élménypark kicsiknek és nagyoknak a Tisza tónál

Az ország második legnagyobb taván június 2-án adták át a több mint két kézilabda pálya alapterületű vízi-kalandparkot. A néhány napos próba üzem után június 12-én nyílik meg hivatalosan is a rekorder vízi-játszótér.


A Tisza-tavi község magánkézben lévő Eurocamping élményfaluja ezzel egy újabb szórakozási lehetőséggel bővült. Az élményfalu név a képzelet szüleménye, különlegességként jelentkezik az aktív turizmus terén.

Magában foglalja a Tisza-tavi horgászmúzeumot, a horgászati lehetőségeket a sarudi tóparton, a lovas turizmust, a vízisport-bázist, a játékos harcmezőt, a vízi vidámparkot, a szálláshelyeket a gyermek táborokat és a felnőtt vitorlás oktatást.

Mint Kücsön Gyula az élményfalu ötletgazdája elmondta, a tavaly nyílt Tisza-tavi horgászmúzeumot júliusban új helyre költöztetik, a sarudi Kossuth Lajos u. 84. szám alatti épületbe. Egy balatoni magángyűjteményt vásároltak meg és bővítettek a gyűjteményt a Tisza-tó horgász hagyományait bemutató eszközökkel.

A gyűjtemény 300 négyzetméteren, új arculattal nyílik meg a jövő hónapban. Ez Magyarország első horgászmúzeuma. A vízi mellett a lovasturizmust is meghonosítja Kücsön Gyula. Öt hucul lovat vásárolt gyerekek lovagoltatása céljából. Két vizsgázott edző tanítja majd a gyerekeket az osztály-és tereplovaglásra. Gyermektáborokat is rendeznek, minősített lovardájuk működik.  

Az ötletgazda hisz benne, hogy a sportok által megújul és megtelik tartalommal a Tisza-tó. Már képviselteti magát a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Evezős Szövetség és a június 3-i félmaraton futás kapcsán a Magyar Atlétikai Szövetség is. Játékos harcmezőjük és csataterük is van, ahol háromféle eszközt használhatnak a játékosok: paint ballt, airsoftot és lézerfegyvert.

 

Aquaglide / fotó: Császi Erzsébet
Aquaglide / fotó: Császi Erzsébet

Az Élményfaluban található az ország egyik legkülönlegesebb kalózparkja. 19 hajóval tartanak nyaranta, hétvégente vitorlás képzést gyermekeknek és felnőtteknek. "Vitorlás táboraink vannak és évente 2-3 vitorlásversenyt rendezünk – mondta az ötletgazda.  – Fontos a horgászat szerepe, szeretnénk megismertetni a Tisza-tavi halakat, a természet szépségét gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt. A gyerekeknek horgásztáborokat szervezünk, a felnőtteknek horgászási lehetőséget kínálunk.

Hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg augusztus 26-án az első túraevezős bajnokságot, evezős iskolát is avatunk aznap. Önálló vízisport-bázist hoztunk létre, lehet bérelni kajakot, kenut, vitorlás hajót, supot. Utóbbi egy új sporteszköz, állva lehet rajta evezni, felfedezni róla a természetet."

A Tisza-tó az egyetlen szabad vízi tó, ahol lehet motorcsónakázni. Az idén nyártól a Sarudi medencében is ki lehet próbálni az extrém vízi sportokat: lehet banánozni, vízisíelni, fánkozni. A sajtóbemutatót követően pedig június 12-én nyit a vízi játszótér. Európában ez a második legnagyobb vízi játszótere ennek a cégnek, Magyarországon pedig az első vízi játszótér. Több mint húsz attrakciója van: egyensúlyfejlesztő eszközök, trambulinos, ugrálós, mászókás, csúszdás, hintás elemek. Különlegességük, hogy a különböző mozgásformák átélése után a vízbe csobban az ember.

Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy élmény a használata. Csak hat évesnél idősebb gyermekek játszhatnak a játszótéren. Bármely életkorban csak mentőmellénnyel vehetőek igénybe az eszközök. Animátoros és vízi mentők állnak szolgálatban a 2440 négyzetméter alapterületű játszótéren. Legfeljebb 200 személy használhatja egyszerre, de a játszótér csak 100-120 személyt fogad azonos időben. Jelenlegi tervek szerint augusztus végéig mindenképpen nyitva tartanak naponta 9-19 óra között. A nyár folyamán határozzák majd meg a szeptemberi nyitva tartást.  

A szálláshelyeket is fejlesztik. Jelenleg 300 szálláshely áll rendelkezésre a sátorhelytől az ifjúsági táboron át a felújított parasztházakig. Táboraikba, szálláshelyeikre, ökoturistákat, családokat, sportolni vágyó gyerekeket várnak.

Június 3-tól Sarud session címmel könnyűzenei programsorozat indul a parton, fiatal zenészek akusztikus koncerteket adnak. A természet operaháza programhoz csatlakoznak ezzel. A vízi vidámpark megnyitóján Tilcsik István polgármester elmondta, a környező településekkel karöltve örülnek a beruházásnak, sok vendéget remélnek tőle, amely Sarud felemelkedését, fejlődését jelenti.

A polgármester újságírói kérdésre válaszolva elmondta, 50 vendégfogadó 16 200 körüli vendégéjszakát jegyzett a múlt évben. A faluban sok az eladásra kínált ház, a felújítandóak kb. 3 millió forintért találhatnak gazdára.

Az átadó ünnepség előtt a község könyvtárában beszélgette Köcsön Gyula. A könyvtáros a zöldségpiac hiányáról beszélt neki, több élelmiszer üzletet, jobb élelmiszer beszerzési lehetőséget javasolt. Kücsön Gyula azt válaszolta, hogy nem tud mindent megoldani, vendégek kellenek a településre és akkor majd jobb lesz szolgáltatás is. 

Árak

A(z) Képkivágás.JPG megjelenítése

Forrás és fotók: turizmusonline.hu, elmenyfalu.hu