Ünnepi programok Szolnokon

Látványos, szórakoztató, az egész családot megmozgató ünnepi programokat ígért augusztus 20-ra Szabó István alpolgármester, Rózsa József, a főszervező Sportcetrnum igazgatója, valamint a Kárpát-medence Kenyerével kapcsolatos eseményeket szervező Szolnok TV vezérigazgatója, Pogány Attila.


Az idén a játéké lesz a főszerep! Régi, elfeledett népi fajátékokkal, ügyességi, és logikai játékokkal várják a kicsiket és nagyokat, a Szigligeti Színház előtti területen. A különböző népi sporteszközöket felvonultató játszótéren a résztvevők megismerhetik elődeink játékkultúráját,kipróbálhatjáka különböző – ügyességet, erőt, fortélyt kívánó – játékokat.  

Az Új Bojtorján együttes zenéjén generációk nőttek fel. A családi koncerten a már örökzöldnek számító dalokat hallgathatják meg.

Az ünnepi szentmise 12 órakor kezdődik a Vártemplomban.

60 éves az Illés együttes. Ebből az alkalomból országos emlékturné indult útjára Illés Lajos ismert és még felfedezésre váró dalaival, felidézve annak a kornak az életérzését és átadva a dalok üzenetét öt fiatal énekes tolmácsolásában.

A mindig nagy érdeklődéssel kísért víziparádét a Szolnoki Sportcentrum és Sportiskola kajak-kenu szakosztálya, a KÖZGÉP Kajak-kenu Klub sportolói kezdik élükön Kammerer Zoltán olimpikonnal, melyet a Sárosi Training & Consulting sárkányhajója zár.

Ezt követően JETSKI – FLYBOARD bemutatót tekinthetnek meg a folyópartra kilátogatók. A vízen látható két tehetséges versenyző Király Róbert és Tóth Zoltán lesz, akik 2014 óta űzik ezt a látványos és gyors sportágat, kiemelkedő eredményekkel, több országos szintű dobogós helyezésük erre a példa.

A Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis és a 2. Különleges Rendeltetésű Ezred katonái és repülő eszközei is részt vesznek a Szent István napi légi parádén. A légi program látványos ejtőernyős bemutatóval kezdődik, melynek során zászlós- és precíziós célba ugrásokat láthat majd a kilátogató közönség. Ezután eddig még nem látott légijárművek produkciója következik: bemutatkozik a Helikopter Bázis két új szerzeménye: az AS-350B helikopter és a Z-243 repülőgép! A parádé, a jól ismert Mi-17-es szállítóhelikopter dinamikus programjával folytatódik, majd következik a különleges műveleti harcászati bemutató. Ennek során szárazföldön, vízen és levegőben is zajlanak majd katonai műveletek sok-sok fegyverropogással és akcióval!

19 órakor érkezik meg a Művésztelepről Kárpát-medence kenyere. A kenyérszentelés előtt beszédet mond Szalay Ferenc polgármester úr. A hagyományokhoz hűen a szentelt kenyeret szétosztják a látogatók között.

A tűzijáték előtt hallhatják még a Budapesti Operettszínház Gundel - díjjal is kitüntetett művészének, Polyák Lillának a műsorát.

A látványos tűzijáték alatt kishajók fáklyás felvonulása lesz a Tiszán.

Az este során fellép a SZKÍTIA együttes, valamint a Verseghy úton és a Tisza-parti sétányon egész nap kézművesek, kereskedők, valamint vendéglátósok kínálják termékeiket.

Forrás: szolnok.hu