ÚJ FAJ KERÜLT ELŐ A TISZA-TAVON AZ ÖRVÉNYI PÁKÁSZ TANÖSVÉNYEN

A Tiszafüredhez tartozó, régi történelmi múlttal bíró Tiszaörvényen működik a Szabics Kikötő és Szabadidőpart, ami a Tisza, így a Tisza-tónak is a legnagyobb kikötője. A kikötői szolgáltatásokon és a vízi ökotúrákon kívül két tanösvényt is üzemeltetnek a Tisza-tó nagy kiterjedésű szárazulatán, a tó Poroszlói-medencéjében.


A Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény a Tisza-tó élővilágát és a névadó kérészfajt mutatja be. Az Örvényi Pákász Tanösvény, inkább kultúrtörténeti, így a pákászok világát tárja elénk. 

Mindkét tanösvény a Hortobágyi Nemzeti Park területén található. A terület túravezetővel és önállóan is látogatható.

A Hortobágy keleti feléről, Balmazújvárosról jár hozzánk szakvezetőnk Varga László, aki az Örvényi Pákász Tanösvényen található növények felmérése közben lett figyelmes egy közel 100 töves állományt alkotó különleges növényre, a közönséges kígyónyelvre vagy más nevén kígyónyelv páfrányra-olvasható a Szabics kikötő honlapján.

A közönséges kígyónyelv (Ophioglossum vulgatum) az ősharasztok (Psilotopsida) osztályának a kígyónyelvpáfrányok (Ophioglossales) rendjébe, ezen belül a kígyónyelvfélék (Ophioglossocaceae) családjába tartozó faj.

A kígyónyelv nehezen észrevehető, sárgászöld páfrány. Rövid, földbeli hajtásából csupán egyetlen, két részből álló levél emelkedik a föld fölé. Az alsó, meddő rész tojás alakú vagy hosszúkás, ülő, ép szélű és lágy, lebenyes állományú. Ebből ágazik ki a felső, karcsú nyelű spóratermő rész, csúcsán mindkét oldalon 12-40 sárga spóratartó zsákocskával. Sokszor csupán a meddő levélrész fejlődik ki. A növény fölött könnyen elsiklik a szemünk, jóllehet meddő állapotban is félreismerhetetlen. Magassága, spóratermő füzérrel 10-30 centiméter.

Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság, a Mátra, valamint a Kisalföld területén él.

A Hortobágyi Nemzeti Park törzsterületének peremrészein lévő telepített tölgyerdőkből került elő eddig néhány alkalommal. A Tisza-tavon ezidáig nem volt adata.
Felfedezésével a faj bekerült a Tisza-tó botanikai ritkaságai közé, amit egyedül az Örvényi Pákász Tanösvényünkön figyelhetnek meg, ahol ezen növényritkaság mellett többek között a világ legkisebb virágzó növényével, a gyökértelen vízidarával is találkozhatnak.

Forrás és fotók: szabicskikoto.hu